Llei de famílies: nous permisos per a cuidar parents o convivents i PIN parental prohibit

Amb aquesta norma, el Consell de Ministres també dona llum verda a noves mesures per a afavorir la conciliació familiar

Imatge amb algunes aportacions destacades de la nova llei de famílies / Miquel Sanjuan

Després de quasi un mes de negociació, PSOE i Unides Podem han aconseguit desencallar la llei de famílies, una altra de les apostes normatives estrela de la formació morada i un dels motius de fricció en la coalició de govern durant les últimes setmanes. El Consell de Ministres ha donat llum verda definitivament aquest dimarts a l'avantprojecte, dissenyat pel Ministeri de Drets Socials, liderat per Ione Belarra, i que va despenjar-se de l'ordre del dia en la reunió de finals de novembre.

La norma, que ara comença la tramitació parlamentària, arreplega entre altres qüestions nous permisos retribuïts per cura de familiars o convivents, mesures per a afavorir la conciliació i passos endavant per a reconéixer la diversitat familiar. Una altra novetat és que també s'ha anunciat la prohibició del conegut "PIN parental" als centres escolars.

A més, durant la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet de ministres, Belarra ha remarcat que és "una de les lleis més importants del curs polític" perquè corregeix "una situació insostenible" i reverteix "mancances històriques" en la protecció de les famílies. Aquests són alguns dels aspectes més destacats de la llei:

  • Permís retribuït per a cuidar familiars o persones convivents. L'esborrany d’aquesta norma recull un permís retribuït de 5 dies a l'any per a cuidar de persones convivents o de familiars de fins a segon grau en casos de malaltia greu. En l'actualitat, l'Estatut dels Treballadors estableix un permís de només dos dies a l'any per a familiars i en cas de mort o malaltia greu.
  • Aprovació de 4 dies retribuïts per a urgències. La nova llei contempla un permís retribuït de 4 dies per a urgències. Permetrà absentar-se del treball per a atendre un fill o acompanyar un familiar al metge en situacions que no han de ser greus, però que es presenten de manera imprevista. Es podrà utilitzar per hores fins a sumar un total de quatre dies a l'any. A més, s'amplia la prestació de 100 euros al mes per fill menor de 3 anys. Abans es destinava a mares treballadores i ara inclourà mares en atur o que hagen cotitzat almenys 30 dies.
  • Permís parental de huit setmanes. El nou escrit no amplia els permisos de maternitat i paternitat des de les actuals 16 setmanes fins als 6 mesos com proposava Belarra, però sí que estableix el permís per a pares i mares de huit setmanes, que es podrà gaudir al llarg dels huit primers anys de vida d'un fill. Serveix, per exemple, per a cobrir els períodes d'adaptació dels xiquets a les escoles. Es tracta, això sí, d'un permís no retribuït.
  • Drets per a tota classe de famílies. La ministra de Drets Socials també ha declarat que "a Espanya hi ha moltes formes de ser famílies, i era fonamental reconéixer-les i que avançarem en l’equiparació de drets de tots els tipus de família". Amb aquest discurs, es pot veure que la llei assimila també les famílies monoparentals amb dos fills a les famílies nombroses.

Finalment, la llei inclou també novetats per a les parelles de fet, que podran gaudir dels 15 dies de permís quan es formalitza la unió en el registre, i les equipara així als matrimonis.

També et pot interessar

stats