Claus dels pressupostos 2023: més prestacions, cent euros mensuals per a criança i abonaments gratuïts en Renfe

Els comptes públics pactats per PSOE i Unides Podem inclouen, a més, la revalorització de les pensions i l'ingrés mínim vital, un pla de xoc en dependència i nous permisos de conciliació

Una dona sosté un xiquet de bolquers
Una dona sosté un xiquet de bolquers / Shutterstock

Els socis del govern de coalició espanyol, PSOE i Unides Podem, han tancat un acord per a l'avantprojecte dels pressupostos generals de l'Estat de 2023, que ha aprovat el Consell de Ministres aquest mateix dimarts. Seran, molt probablement, els últims de la legislatura, ja que l'any que ve és electoral. Ambdues formacions han hagut de fer cessions per a tirar avant uns comptes públics expansius i que segons la Moncloa comporten "la despesa social més elevada de la història per a reforçar l'estat del benestar": fins a 266.700 milions d'euros. El projecte pressupostari contempla un sostre de despesa de 198.211 milions, un 1,1% més i un màxim històric, inclosos 25.156 milions de fons europeus.

L'atenció primària, l'educació, la dependència i les beques són algunes de les partides sobre les quals es posarà l'accent en els pròxims anys, ha afegit l'executiu. Els pressupostos inclouen mesures com la generalització d'un xec ajuda de cent euros al mes per a la criança dirigit a famílies amb fills d'entre zero i tres anys, segons ha avançat la mateixa Yolanda Díaz en un fil de Twitter.  El projecte de pressupostos ha de tramitar-se com a llei en el Congrés ha de tramitar-se. En aquest punt el govern de coalició necessita aconseguir el suport dels socis de la investidura. Aquestes són les novetats que conté la norma i que ha detallat el govern espanyol en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

  • Recuperació del 60% de la base reguladora des dels sis mesos de la prestació per desocupació, que beneficiarà 300.000 persones segons càlculs del govern espanyol. De mitjana, l'ajuda que percep cada persona augmentarà en cent euros mensuals, segons ha avançat el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez. 
  • Totes les pensions, siguen contributives o no, s'incrementaran perquè mantinguen el poder adquisitiu davant l'espiral inflacionista. El Ministeri d'Hisenda calcula que la pujada l'any que ve fregarà el 8,5%, tot i que concretarà la xifra amb la dada d'inflació de novembre. La responsable, María Jesús Montero, ha anunciat que es dotarà el Fons de Reserva per primera vegada en tretze anys amb una injecció de 2.957 milions, procedents del mecanisme d'equitat intergeneracional. De fet, el pagament de les pensions suposarà una inversió de 39,2 euros de cada cent euros dels pressupostos consolidats.
  • El ministeri de Sanitat destinarà una partida uns 800 milions d'euros per a reforçar i millorar l'atenció primària, davant dels 300 milions destinats enguany en els comptes generals. A més, presenta el reforç del metge intern resident (MIR), juntament amb un pla específic per a "les places de difícil cobertura".
  • Mostren el "compromís de tramitar urgentment una llei de famílies" que, entre altres avanços, inclourà nous permisos de conciliació: per a cuidadors, per a atendre circumstàncies familiars imprevistes o un nou permís parental de huit setmanes fins que les criatures tinguen huit anys.
  • Ampliació de l'ajuda de cent euros per a dones treballadores donades d'alta en la Seguretat Social amb fills de 0 a 3 anys, que també inclourà aquelles dones que hagen cotitzat un mes o rebut una prestació contributiva o assistencial.
  • S'assimilaran les famílies monoparentals, amb dos fills, a l'actual categoria de famílies nombroses.
  • Es reforça amb 600 milions d'euros un pla de xoc en dependència que reduirà les llistes d'espera i implementarà noves prestacions i serveis per a millorar les condicions laborals de qui cuida.
  • L'ingrés mínim vital augmentarà en els mateixos termes que les pensions i l'indicador públic de renda d'efectes públics (IPREM), que serveix per a calcular l'import de diferents ajudes i prestacions, puja de 579,02 a 600 euros mensuals a partir de l'1 de gener de 2023.
  • Impuls a les comunitats energètiques "per a avançar en una transició justa des de la cooperació i el compromís col·lectiu". Foment de l'autoconsum. 
  • Programa de renaturalització de les ciutats i reforç de les zones de baixes emissions, les de gestió forestal i protecció del medi natural. Impuls de la creació de carrils bici per a potenciar-ne l'ús.
  • Reforç del Sistema Nacional de Salut, especialment en tres àrees: atenció primària, salut mental (amb un augment el 67% del pressupost) i salut bucodental.
  • IVA superreduït del 4% en productes d'higiene menstrual, preservatius i anticonceptius no medicinals, una petició reiterada del col·lectiu feminista.
  • Dins del pacte d'estat contra la violència de gènere, la bateria de mesures per a combatre la violència que pateixen les dones i protegir les víctimes es duplicarà en els pressupostos del 2023. El Ministeri d'Igualtat compleix així la promesa de duplicar la inversió i se superarà, per primera vegada, la barrera dels 300 milions d'euros.
  • Pujada dels sous al funcionariat: fins a un 9,5% en tres anys. La proposta ha rebut el suport de la majoria sindical i beneficiarà 2.717.570 treballadores i treballadors públics. Del total, 513.721 pertanyen al sector públic estatal, 1.611.697 a les comunitats autònomes i els 592.152 restants tenen plaça en entitats locals.
  • "Ajust fiscal" amb rebaixes en l'IRPF per a la meitat dels treballadors, els que cobren menys de 21.000 euros a l'any, i pujades per a rendes superiors als 200.000 euros. A més, s'arrepleguen reduccions específiques per als autònoms i en l'impost de societat per a micropimes. El govern estima que les mesures integrades en aquest paquet li reportaran una recaptació addicional de 3.144 milions d'euros per a la hisenda pública el 2023 i 2024.
  • Es manté la gratuïtat dels abonaments de Rodalies de Renfe i de mitjana distància, segons ha anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. El govern espanyol dotarà amb 700 milions d'euros l'operador ferroviari estatal per a poder estendre durant 2023 aquesta mesura, en vigor des de setembre i que forma part del paquet d'iniciatives posat en marxa per a afavorir l'estalvi energètic en un context marcat per la guerra d'Ucraïna.
  • Es consolida el bo lloguer jove amb una dotació pressupostària de 200 milions i es posarà en marxa un programa de lloguers accessible dotat amb 260 milions d'euros. El capítol d'habitatge mobilitza en total 3.472 milions de recursos, fet que suposa un increment del 5,4%.
  • El pressupost del Ministeri de Defensa augmentarà un 6,5% el 2023, xifra que s'incrementa al 8,4% si s'inclouen els fons europeus i a la qual s'afegiran 4.900 milions d'euros més dels programes especials de modernització. En total, la despesa augmentarà un 25%, fins als 12.317 milions, xifra que permet avançar cap al compromís aconseguit amb l'OTAN de destinar a aquesta partida el 2% del PIB el 2029.
  • La investigació, el desenvolupament i la innovació (R+D+i) rebran 16.328 milions d'euros, repartits en diversos departaments, un 23% més respecte a l'exercici actual.

També et pot interessar

stats