El govern espanyol crea un impost de "solidaritat" per als milionaris i rebaixa l'IRPF a la meitat dels treballadors

El nou paquet fiscal, que pretén recaptar 3.100 milions més en dos anys, puja els tipus per a rendes de més de 200.000 euros i limita els beneficis fiscals de les grans empreses

La ministra d'Hisenda, aquest dijous durant la roda de premsa
La ministra d'Hisenda, aquest dijous durant la roda de premsa / Fernando Villar (Efe)
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
29 de setembre 2022 - 12:28 Actualitzat: 29 de setembre 2022 - 14:25

La batalla fiscal oberta entre les comunitats autònomes ha portat el govern espanyol a moure fitxa i accelerar les negociacions sobre el paquet de mesures fiscals en què treballava des de fa setmanes per a combatre els efectes de la inflació desbocada en les butxaques de la ciutadania. La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha explicat en roda de premsa aquest dijous els detalls de la reforma fiscal acordada per la coalició que formen el PSOE i Unides Podem. El pacte contempla, entre altres novetats, la creació d'un "impost de solidaritat", com ha anomenat el nou tribut temporal que ja s'havia anunciat per a les grans fortunes. També inclou increments en el tipus impositiu de l'IRPF per a rendes de capital a partir de 200.000 euros i rebaixes per a la meitat dels treballadors. Si es tenen en compte les pujades als col·lectius més rics i les reduccions a les classes mitjanes i baixes, el paquet reportarà una recaptació addicional neta de 3.144 milions d'euros en els dos anys següents.

Totes les mesures que formen part de l'"ajust" fiscal s'articularan en els pressupostos generals de l'Estat i estaran vigents per als exercicis de 2023 i 2024. El govern espanyol ha decidit avançar la presentació del nou escenari fiscal per a combatre el "populisme tributari" i els "xamans fiscals" que "imperen" en l'actualitat. Es pretén "ajustar" el sistema en un moment econòmic "complicat", ha assegurat la ministra, per a aconseguir que siga "més just i progressiu" pel qual els contribuents més rics siguen els qui més aporten a les arques públiques. 

"Impost de solidaritat" als rics

El nou tribut dirigit a les grans fortunes gravarà la riquesa neta superior als tres milions d'euros en tres trams, ha explicat Montero. En el primer tributaran els qui guanyen fins a cinc milions d'euros, amb un tipus de l'1,7%. Entre cinc i deu milions, el gravamen serà del 2,1% i per a fortunes per damunt dels deu milions s'eleva al 3,5%. En total l'hauran d'abonar 23.000 persones, el 0,1% dels contribuents. La responsable d'Hisenda ha precisat que no hi haurà "doble imposició" i que, per tant, la quota que s'abone sobre l'impost de patrimoni en les comunitats autònomes serà "totalment deduïble" en el nou tribut amb el qual apel·la a la "solidaritat" dels més rics i amb què el govern espanyol vol recaptar 1.500 milions d'euros. 

Canvis en l'IRPF

Pel que fa a l'IRPF, el govern espanyol elevarà un punt el tipus impositiu sobre les rendes del capital que sobrepassen els 200.000 euros, del 26 al 27%. Per a plusvàlues superiors als 300.000 l'increment serà de dos punts, fins al 28%.

Junt amb aquesta pujada a les rendes altes, la reforma contempla mesures en l'IRPF per a afavorir les rendes mitjanes i baixes. Així, s'augmenta a 21.000 euros el llindar de les reduccions fiscals per rendiment de treball —actualment s'hi aplica en les rendes de fins a 18.000—. La mesura, que segons Montero afecta la meitat dels treballadors i treballadores, suposarà un estalvi global de 1.881 milions d'euros en dos anys. Per exemple, un contribuent amb salari de 18.000 euros anuals abonarà 746 euros menys en la declaració de la renda perquè tributarà un 40% menys, ha resumit. La ministra ha desvinculat aquestes reduccions de "les deflactacions" que han aprovat altres autonomies com ara Madrid o Andalusia i que comporten reduccions generalitzades a tots els llindars de renda. "Protegim el 50% de treballadors del nostre país amb una mesura que té per a ells un alt impacte, 746 euros davant dels vint-i-tants que aporta qualsevol deflactació, i que a més és selectiva perquè només i exclusivament beneficia les persones que hem de protegir", ha afirmat.

En paral·lel, s'apuja en 1.000 euros el llindar mínim de tributació per a compassar-lo amb l'increment "històric" del salari mínim interprofessional, amb la qual cosa les rendes del treball a partir de 15.000 euros estaran exemptes de pagar IRPF.

També hi haurà alleugeriment fiscal en el tribut sobre la renda per als autònoms, amb un impacte anual que l'executiu estatal estima en 184 milions. Concretament, s'aprovarà una rebaixa addicional del 5% en el rendiment net de mòduls per als treballadors per compte propi i s'elevarà del 5 al 7% la reducció per a despeses deduïbles de difícil justificació en la tributació en règim d'estimació directa simplificada per a autònoms. Segons càlculs d'Hisenda, es beneficiaran 577.688 autònoms en la rebaixa de mòduls i 956.462 en el règim d'estimació directa simplificada.

Impost de societats

El paquet fiscal del govern espanyol afecta, d'altra banda, l'impost de societats. Conjuga mesures per a alleugerir l'impacte de la crisi econòmica sobre les micropimes i demanar una aportació major als grans grups empresarials, en paraules de la responsable de la Hisenda pública. Així, es rebaixa del 25 al 23% el tipus nominal per a totes aquelles xicotetes empreses que facturen menys d'un milió d'euros a l'any. Aquesta reducció de dos punts beneficiarà a 407.000 negocis, que podran estalviar 292 milions d'euros.

En canvi, l'executiu introdueix una limitació temporal de les deduccions per pèrdues d'exercicis anteriors per als grans conglomerats —amb facturació de vora 200 milions d'euros anuals, ha aclarit Montero. D'aquesta manera, només podran deduir-se el 50% de les pèrdues de les filials en 2023 —podran aplicar la resta en 2024—, cosa que permetrà incrementar la recaptació en 2.439 milions d'euros en dos anys. La mesura només afectarà 3.609 empreses, un 0,2% del total que declara l'impost de societats.

També et pot interessar

stats