Montero rebutja l'"espiral" de baixades d'impostos de les autonomies

La ministra reitera la postura del govern després que el socialista Puig s'haja sumat a l'estratègia de rebaixes fiscals d'altres autonomies governades pel PP

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, conversa amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero en el Congrés dels diputats aquest dimecres
Félix Bolaños conversa amb María Jesús Montero en el Congrés aquest dimecres / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

L'endemà que el president socialista de la Generalitat, Ximo Puig, s'haja sumat a l'estratègia de rebaixes fiscals que ja estan escometent altres autonomies governades pel PP, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha rebutjat l'"espiral" de baixades fiscals en què estan entrant les comunitats autònomes.

La ministra els ha demanat "coherència" en els seus plantejaments perquè "la gran majoria" reclamen més recursos al govern, uns fons que precisament procedeixen de "la mateixa borsa dels impostos dels ciutadans".

També ha instat als governs autonòmics a ser coherents amb Europa, ja que Espanya està rebent 140.000 milions de fons europeus pagats pels ciutadans europeus. "Cal ser molt rigorosos, molt acurats i molt coherents", ha conclòs la titular d'Hisenda, que ha recordat que en joc està "el benestar dels ciutadans".

Montero ha alertat sobre els efectes adversos d'aquesta carrera. Així ha deixat clar que la posició del govern és contrària a les "baixades massives d'impostos" i ha advertit que això "no és bo" i més perjudicial en uns impostos que en uns altres.

Així ha recordat que l'impost de patrimoni —suprimit a Madrid i Andalusia, totes dues governades pels populars— sols el paga el 0,2% de la població.

Montero ha posat com a exemple dels efectes negatius el que ha passat al Regne Unit amb la lliura esterlina, que ha perdut valor després de les reduccions impositives anunciades per la nova primera ministra britànica, Liz Truss.

És més, ha remarcat que tant el Banc Central Europeu, com l'OCDE, l'FMI, els comissaris europeus i "tots els organismes internacionals" desaconsellen baixades massives d'impostos i recomanen reduccions "quirúrgiques" i "selectives".

Són reformes encaminades protegir la població més vulnerable i de manera que "els que més tenen, més aporten", ha explicat. En aquesta línia, ha postil·lat, aniran encaminades les mesures fiscals que el govern anunciarà en els pròxims dies.

També et pot interessar

stats