L'anunci de Puig alimenta el debat sobre la política fiscal a Espanya

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha desmarcat de la baixada de l'IRPF del Botànic

Isabel Rodríguez durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Isabel Rodríguez durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Javier Lizón (Efe)

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha eludit contestar aquest dimarts expressament si l'executiu està d'acord o no amb la decisió del president de la Generalitat, Ximo Puig, de deflactar la tarifa de l'IRPF per a rendes inferiors a 60.000 euros. Però de manera genèrica sí que ha demanat un "discurs responsable" a totes les comunitats autònomes perquè cada vegada que es redueixen ingressos "està el debat de què retallar".

Així ho ha afirmat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en la qual ha evitat concretar la posició del govern central, malgrat que els periodistes li han preguntat en diverses ocasions si dona suport a la decisió de Ximo Puig i si prendrà una decisió similar.

Rodríguez ha insistit que la seua política fiscal és la de la "justícia social" perquè aquesta crisi "no la paguen els de sempre". Aquest serà, segons ha apuntat, l'enfocament del paquet fiscal que prepara l'executiu amb la finalitat que els que més tenen més contribuïsquen i que no es produïsquen "regals fiscals" de la classe mitjana i treballadora als més rics.

Diferenciar la proposta de Puig de la del PP

No obstant això, fonts de l'executiu han tractat de diferenciar la mesura anunciada per Puig de la proposta de deflactació de la tarifa de l'IRPF realitzada pel Partit Popular. Fins i tot, han afirmat que el cap del Consell té tota la legitimitat per a fer el que considere oportú.

En qualsevol cas, la Rodríguez insistit que cada vegada que es parla de reduir ingressos cal tindre en compte que són recursos que després es necessitaran per a contractar més mestres, sanitaris, per a ajudar les persones més desfavorides o per a la dependència.

Montero es desmarca de la baixada de l'IRPF de Puig

En ser preguntada en una entrevista en Onda Madrid sobre la baixada de l'IRPF de Puig, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha indicat que des de l’executiu ja han advertit que les baixades fiscals i "el contagi" que pot provocar en altres regions és una situació que "no té sentit".

En aquesta línia, la ministra ha assenyalat que tampoc té sentit que una comunitat autònoma abaixe els impostos i després demane més recursos al Govern d'Espanya. De la mateixa manera ha rebutjat que Espanya estiga demanant recursos a la Unió Europea i que després abaixe la recaptació dins de la seua competència fiscal.

Per tant, ha demanat ser "coherents" per a poder procurar el benestar de la majoria dels ciutadans del país i l'eficiència de l'economia. "No té sentit fer una cosa amb una mà i amb l'altra la contrària", ha reiterat.

Patxi López: “L'obligació dels socialistes és harmonitzar impostos”

Qui sí que ha valorat de manera clara la reforma fiscal ha sigut el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, que ha qüestionat la deflactació de l’IRPF i ha assegurat que "les competicions a la baixa" en l'àmbit fiscal no li agraden molt. A més, ha subratllat que l'obligació dels socialistes és "harmonitzar" impostos i que hi haja "corresponsabilitat fiscal".

En concret, ha criticat el dúmping fiscal que en la seua opinió impulsen comunitats autònomes governades pel PP, com Madrid i Andalusia, en coincidir en la supressió de l'impost de patrimoni, però ha evitat aclarir si creu que Puig també està encoratjant "competicions a la baixa" amb les seues mesures fiscals.

Feijóo anima el PSOE a “copiar-se a si mateix”

La mesura de l'IRPF presentada per Puig és similar a la proposta del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, de rebaixar l’impost per davall dels 40.000 euros, per la qual cosa ha posat en una situació incòmoda el PSOE.

Feijóo ha aprofitat l’anunci per a animar el govern espanyol a imitar propostes com les d'Alemanya, que ha suprimit l'IVA de productes concrets i, fins i tot, a "copiar-se a si mateix" amb iniciatives com les del Botànic. "El panorama del nostre país és que es desqualifica el PP per fer una proposta, quan el Partit Socialista la vota a Euskadi, l'aprova a València i Podem la demana a l'Assemblea de Madrid", ha assenyalat el líder dels populars en una conferència a Mallorca.

També et pot interessar

stats