L'oposició qualifica d'"insuficient" i "descafeïnada" la reforma fiscal de Puig

Vox ha optat per l’insult i la confrontació, per la qual cosa Puig els ha acusat de generar odi en lloc de participar en el debat democràtic

L'oposició qualifica d'"insuficient" i "descafeïnada" la reforma fiscal de Puig / À Punt NTC

La baixada d'impostos que ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el debat de polític general aquest dimarts, s'ha convertit en un dels principals blancs del Partit Popular. Un debat en què Vox, l’altre partit de l’oposició parlamentària, ha optat per l'insult en el discurs, especialment cap al govern valencià, però també cap al moviment feminista o els sindicats.

La síndica de la formació, María José Català, ha carregat contra la reforma fiscal del Botànic per considerar-la "descafeïnada" i "un pegat", i ha qüestionat la capacitat dels socis del govern per poder-la complir "després de set anys apujant-los". "No prenga els valencians per tontos", li ha amollat. Català ha retret Puig que diga ara que abaixa els impostos "arrossegat" pel PP i perquè "té por de les urnes". Per això, li ha tirat per la cara que el president del PP a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ja va plantejar una rebaixa fiscal l'octubre del 2021: "Millor l'original que la còpia. Per a copiar tard i malament a Mazón, millor Mazón i el PP". Segons la parlamentària popular, la proposta del seu partit permetria un estalvi de 1.500 milions contra els 150 de què s'ha enorgullit el dirigent socialista, a qui ha acusat de ser un president "incoherent" per anunciar una rebaixa fiscal i dir alhora que "cal castigar les autonomies que ho fan". "Necessitem una baixada d'impostos a les rendes més baixes, alleujar la pressió fiscal sobre rendes mitjanes i baixes, i eliminar impost de donacions i successions. Cal bonificar al màxim l'impost de patrimoni, clar que sí. Ho va dir Zapatero també", ha dit.

Durant la intervenció, Català ha llançat dures crítiques a la gestió del Botànic en qüestions com sanitat o dependència, i ha reivindicat el seu partit com "l'única alternativa possible" perquè "governa amb serietat, estabilitat, gestió i amb determinació". A més, ha retret Puig que no haja dit "ni una paraula" sobre els menors. "No estan disposats a reconéixer que han gestionat malament la política dels menors", ha proclamat, en referència a la causa judicial que investiga l'exvicepresidenta Mónica Oltra per, presumptament, encobrir des de la Conselleria d'Igualtat els abusos sexuals a una menor per part de l'exmarit. "Compromís balla al riu quan li cauen les imputacions. Prefereixen els aplaudiments als jutjats a demanar perdó a una menor abusada. Fa vergonya", ha opinat. 

Així mateix, ha reclamat al Consell que assumisca responsabilitats polítiques pel tren que va causar el devastador incendi forestal de Begís, després d'afirmar que els bombers sí que van avisar al Centre de Coordinació d'Emergències del perill que hi havia en l'estació de Toràs i Begís.  

En la rèplica, el president Puig ha insistit que el PP és "un projecte fracassat" i que "tots els indicadors" estan ara "millor" que quan governaven ells. Així, ha desunflat la proposta fiscal que defenen els populars perquè no té "gens de rigor". Segons ha aclarit, l'estalvi de què presumeix Mazón de fins a 1.500 milions d'euros tindria trasllat en una retallada equivalent. Per això, ha assenyalat que la rebaixa fiscal que plantegen els populars és ara mateix "impossible d'assumir per a les finances valencianes si no es retalla en sanitat i educació". "Si ho volen fer, diguen-ho!", ha etzibat a Català, per a recordar-li després que ella va ser consellera en un govern que va apujar impostos dues vegades, el 2012 i el 2013. "Van fer la política fiscal més regressiva d'Espanya", ha declarat. 

Merino dona la mà a Puig per a abaixar impostos si els seus socis no l'acompanyen

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha sigut rebuda a l'hemicicle amb un fort aplaudiment, després d'haver patit una indisposició que havia fet dubtar si podria fer el discurs del seu partit. Finalment s'ha recuperat i ha estés la mà al president Puig per a abaixar impostos si els seus socis no l'acompanyen, tot i que ha dit que la reforma que ha proposat el president és insuficient.

"Ens arriben menys fons europeus, tenim un tripartit governant que espanta la inversió en moltes ocasions, que rebutja oportunitats de creixement, i un govern d'Espanya que menysté la Comunitat i que ens vol infrafinançats", ha lamentat Merino durant la intervenció en el debat de política general.

La síndica ha qüestionat la rebaixa d'impostos anunciada per Puig "perquè els seus socis estan dient contínuament que no estan d'acord". La formació proposa una rebaixa fiscal "generalitzada, més àmplia i ambiciosa" per la qual "cada valencià podrà estalviar-se 650 euros anuals en rebaixar un punt els trams de la base imposable de l'IRPF fins als 65.000 euros".

"Amb el Botànic, més és menys" i "vosté ja no és creïble", ha retret a Puig, al mateix temps que ha pronosticat que "està arribant l'era final del Botànic". La síndica de Ciutadans ha demanat, així mateix, a Puig que "pense més en les noves generacions" que en les eleccions i deixe de governar amb "un mirada a curt termini", al mateix temps que ha defés que per a les coses importants fan falta grans pactes, en matèries com a Educació, Sanitat i Joventut.

Davant aquestes acusacions, Puig ha insistit que tots els indicadors socials i econòmics estan millor que el 2015, i sobre el finançament ha lamentat la "dificultat enorme" per a arribar a un acord en les Corts. "No podem quedar-nos de braços plegats i no ho estem", ha insistit.

Vega acusa el govern valencià de necessitar "esclaus" per al seu règim

Pel que fa a la síndica de Vox, Ana Vega, ha fet un discurs plagat d'insults, on ha arribat a acusar el govern valencià de pervertir els xiquets o de necessitar esclaus per al seu règim. Ha iniciat el seu discurs felicitant el poble italià perquè les seues eleccions les "ha guanyades l'Europa de les nacions lliures i sobiranes", i ha afirmat: "Espanya serà la següent nació a deslliurar-se del sectarisme progre".

Vega ha assenyalat que Puig és un president "amortitzat" i és "incapaç" d'assumir la responsabilitat després de no haver complit "una sola promesa electoral" en set anys, i ha opinat que ara li toca a Vox, partit que reconstruirà "tot el que han destruït".

En la seua opinió, el Consell "condemna" a les famílies a triar entre omplir la nevera o pagar la hipoteca, la factura de la llum o el proveïment de carburant del cotxe, mentre que "les punyalades i els equilibris de poder" entre el Botànic les acaba pagant la ciutadania.

Per la seua banda, el president de la Generalitat s'ha negat a entrar en el fangar d'insults, cosa que ha dit que era la pretensió de Vox. Segons Puig, el partit d'extrema dreta prefereix generar “odi, crispació i enfrontament” a participar en el debat democràtic. 

També et pot interessar

stats