Cara a cara a les Corts per un suposat avís sobre el tren de Begís

Catalá ha dit tindre una prova que els bombers van enviar un avís a Emergències i Puig l'ha instada a portar el document al jutjat

Cara a cara a les Corts per un suposat avís sobre el tren de Begís / À Punt NTC/Efe

La síndica del Partit Popular a les Corts, María José Catalá, ha dit tindre una prova que els bombers van enviar un avís a Emergències de la proximitat a la via del tren de l'incendi de Begís abans que la maquinista del tren fera marxa arrere en veure la proximitat del foc. 

En el debat de política general que se celebra dimarts a les Corts, Catalá ha demanat responsabilitats al cap del Consell, Ximo Puig, en considerar que "la que no va complir va ser la Generalitat" per un error de coordinació a l'hora d'advertir el tren de l'incendi forestal que va arrasar prop de 20.000 hectàrees.

Per la seua banda, Puig ha demanat a la portaveu popular que acudisca al jutjat, que és "on toca anar" per "obligació democràtica" a portar el paper, al mateix temps que ha afirmat que és "d’una qualitat moral difícilment explicable que es faça partidisme amb els incendis".

El president ha recordat que els fets de l'incendi amb el tren —en el qual més d'una desena de persones van resultar ferides, algunes amb cremades greus, en abandonar-lo una vegada detingut— està judicialitzat i s'està analitzant el que hi va passar i per què va passar.

Catalá ha dit que els bombers forestals van avisar de la proximitat de l'incendi a les 17:46 hores —abans de les 18:08, quan la maquinista va fer marxa arrere—, i ha mostrat un paper amb la "captura de pantalla" de l'avís.

Missatge que ha mostrat María José Catalá en el debat de política general de les Corts
Missatge que ha mostrat María José Catalá en el debat de política general de les Corts / À Punt Notícies

Després de les declaracions de Catalá, des de la Conselleria de Justícia han indicat que no hi havia cap avís dels bombers i que cap bomber va dir res de tallar el tren. Al·leguen que el missatge al qual es refereix la portaveu popular reflecteix l'alerta d'un tècnic de la unitat de medi ambient sobre el perill que per als serveis d'extinció pot representar un depòsit de propà situat en una granja pròxima a la via.

Barceló acusa el PP de mentir en un tema “molt sensible"

Durant el seu torn de paraula, la síndica del PSPV, Ana Barceló, ha acusat el Partit Popular de mentir en un tema “molt sensible i que tant de dolor ha produït”. Barceló ha explicat, en primer lloc, que la UP 340 de la qual es parla no es tracta de la unitat de bombers forestals, sinó de la unitat de prevenció de Vaersa —la xarxa d’observatoris forestals de la Comunitat Valenciana—. 

A més, ha indicat que en cap moment es fa referència al tren, sinó que es comunica a l’alcalde de Barraques que l’incendi està prop del municipi de l’Alt Palància.  

També et pot interessar

stats