La reforma fiscal del Botànic beneficiarà 1,3 milions de contribuents amb rendes inferiors a 60.000 euros

Puig anuncia deduccions de fins a cent euros per a famílies amb hipoteques i transport gratuït a menors de trenta anys

Puig, aquest dimarts en les Corts
Puig, aquest dimarts en les Corts / Manuel Bruque (Efe)
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
27 de setembre 2022 - 10:42 Actualitzat: 27 de setembre 2022 - 14:23

El govern valencià aprovarà rebaixes fiscals i noves ajudes públiques per a alleugerir els efectes de la inflació desbocada en la butxaca de les famílies valencianes. Les ha anunciades el president de la Generalitat, Ximo Puig, que compareix aquest dimarts en el debat de política general celebrat a les Corts per a donar compte de l'estat de la Comunitat Valenciana. És el sisé del seu mandat, emmarcat enmig d'una difícil crisi econòmica derivada de l'escalada inflacionista que ha esclatat arran de la invasió russa d'Ucraïna. I l'afronta amb la Comunitat Valenciana immersa ja de ple en ambient preelectoral i amb els comicis autonòmics previstos per a la primavera de 2023, al girar el cantó. 

La recepta per a combatre l'incessant encariment dels preus ha sigut un dels eixos vertebradors de la intervenció del líder del Consell, que ha avançat una bateria de quasi huitanta mesures. Entre les més rellevants destaquen les que formen part d'una reforma fiscal amb què el Botànic se'n puja al debat sobre els impostos que esguita la política espanyola des de fa setmanes. Va dirigida a totes aquelles persones que cobren menys de 60.000 euros i s'aplicarà ja en la pròxima declaració de la renda, la de l'actual exercici 2022. Contempla tres mesures que Puig ha definit "de gran importància" i que, segons ha precisat, beneficiaran a més d'1,3 milions de contribuents, el 97% del total. Permetran un estalvi global de 150 milions per a les famílies valencianes i de 111 euros per persona, però ha deixat clar que no inclourà "regals fiscals a les grans fortunes".

En concret, s'augmenta en un 10% la quantia exempta de tributació a tota la ciutadania que declare uns ingressos menors de 60.000 euros. A més, es crea una nova tarifa autonòmica de l'IRPF amb nous trams "adaptats a la situació actual" que permetran millorar la progressivitat de l'impost. Només per aquest concepte, ha exemplificat Puig, qui cobre 10.000 euros a l'any s'estalviarà un 21% (94,5 euros); qui en guanye 20.000, el 7,3% (117 euros); i, per a 30.000, l'estalvi serà del 2,2% (67 euros). En tercer lloc, s'amplien totes les deduccions i bonificacions fiscals fins a un 10%, com ara per fills o lloguer, així com la quantitat de persones que se'n podran beneficiar. Així, la quantia límit per a poder gaudir-les passa de 25.000 euros a 30.000. 

Exemples de com afectarien diferents llars les noves mesures fiscals anunciades pel govern valencià
Exemples de com afectarien diferents llars les noves mesures fiscals anunciades pel govern valencià / Generalitat
Exemples de com afectarien diferents llars les noves mesures fiscals anunciades pel govern valencià
Exemples de com afectarien diferents llars les noves mesures fiscals anunciades pel govern valencià / Generalitat

Puig ha defensat que "ara és el moment d'un ajust fiscal" centrat a ajudar les rendes mitjanes i baixes, fomentar l'activitat econòmica i l'ocupació, i protegir els qui més castiga la inflació. D'altra banda, ha remarcat que les rendes superiors a 60.000 euros "mantindran l'esforç tributari" i que la Comunitat Valenciana no suprimirà l'impost de patrimoni, "una aportació fonamental per a mantindre l'estat del benestar" pel qual tributa només el 0,5% de la població. Són persones, ha dit, amb una fortuna superior al mig milió d'euros i que han aportat a les arques públiques fins a 200 milions d'euros.

Transport públic gratuït per a menors de 30 i deduccions en les hipoteques

Puig ha obert el debat fent una rotunda condemna a l'últim assassinat masclista ocorregut a Benidorm i també ha tingut paraules de record per als refugiats ucraïnesos que s'han vist obligats a fugir del seu país per la invasió russa, 34.000 a la Comunitat Valenciana. 

Durant la intervenció, que ha pogut seguir-se en directe per la televisió d'À Punt, el mandatari ha avançat dues noves ajudes públiques per a combatre la inflació, una de les paraules que més ha repetit. La primera, dirigida a famílies que tinguen una hipoteca vigent, és una deducció fiscal de fins a cent euros que podran gaudir totes aquelles persones que cobren fins a 30.000 euros, si és una renda individual, o 47.000 si hi ha una tributació conjunta en el nucli familiar. 

Puig també ha anunciat la gratuïtat del transport públic per a tots els joves menors de 30 anys, que podran desplaçar-se sense cost en el servei de metro, tramvia i autobusos de la Generalitat a partir del pròxim 9 d'octubre. La mesura beneficiarà vora 1,5 milions de persones i suposarà un estalvi a finals d'any de vora 135 euros per a estudiants i joves treballadors. El president ha remarcat que Metrovalència té ara per ara les taxes més barates de tot Espanya: els viatges costen 56 cèntims després d'aplicar tots els descomptes acumulats.

Nous centres de l'ONU i la multinacional japonesa Hitachi 

En l'àmbit econòmic, el president ha avançat l'arribada d'una nova "gran multinacional" a terres valencianes: la japonesa Hitachi. En les "pròximes setmanes", ha dit, instal·larà un centre de desenvolupament de programari, a través de la filial Global Logic, que trasllada tot el personal que tenia desplegat a Ucraïna.

Altres de les novetats que ha deixat caure el dirigent socialista són la reedició el 2023 del programa d'ajuda a l'Imserso i el Bo Viatge, o l'elecció de la Comunitat Valenciana per a instal·lar un centre d'innovació computacional de l'ONU, que s'ubicarà a la Marina de València. "La decisió ens situa com a hub tecnològic global de Nacions Unides junt amb Nova York, Roma, Ginebra i Bríndisi", ha afirmat.

Extensió del cribratge de càncer de cèrvix

Pel que fa a la sanitat, destaca la generalització del test prenatal no invasiu per a totes les embarassades. Aquesta prova en sang es realitza actualment sols en el 5% dels embarassos de risc cromosòmic, ha apuntat. També s'estén el cribratge per a detectar el càncer de cèrvix a tota la població diana a partir del 2023. A més, es possibilitarà que totes les persones que patisquen alguna malaltia crònica que requerisca tractament farmacològic hospitalari puguen arreplegar la medicació directament a la farmàcia o al centre de salut, sense haver d'acudir a l'hospital. A més, es destinaran nous recursos per a fer front a la diabetis, amb la instal·lació d'hospitals de dia per tot el territori i unitats de peu diabètic per a una assistència immediata.

Puig també ha anunciat la creació l'any vinent de 995 places noves en la sanitat pública valenciana i mesures "excepcionals" per a "intensificar l'esforç contra les llistes d'espera". Així mateix, s'aprovarà una deducció fiscal en tractaments de fertilitat.

També et pot interessar

stats