El jutge cita com a investigats l'excap de gabinet d'Oltra i l'exsubsecretari d'Igualtat

S'intenta aclarir un possible encobriment dels abusos sexuals a una menor tutelada des de la Conselleria d'Igualtat que dirigia l'exvicepresidenta

Miquel Real, a la dreta de l'exvicepresidenta, en una imatge d'arxiu
Miquel Real, a la dreta de l'exvicepresidenta, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Novetats importants en el procediment judicial que afecta l'exvicepresidenta del Consell Mónica Oltra. El jutge instructor ha citat a declarar en qualitat d'investigats Miquel Real, primer marit de la dirigent i el seu cap de gabinet quan va esclatar el cas dels abusos a una menor tutelada, i a qui aleshores era subsecretari d'Igualtat, Francesc Gamero. S'intenta aclarir un possible encobriment per part de la Conselleria d'Igualtat dels fets. Real, que continua en el mateix departament, forma ara part de l'equip de l'actual consellera d'Igualtat, Aitana Mas, mentre que Gamero és secretari autonòmic d'Hisenda.

Les imputacions arriben una setmana després de la compareixença de l'exdirigent de Compromís davant del jutjat d'instrucció número 15 de València, encarregat del cas. Estava citada per presumptament haver obstaculitzat la investigació sobre els abusos sexuals de l'exmarit a una menor, ja que Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va veure indicis d'ocultació i encobriment. Se sospita de "la possible existència d'un concert" entre Oltra i diversos funcionaris per a "protegir qui era llavors la parella o bé protegir la carrera política" d'ella. Ara la justícia ordinària tracta d'aclarir quina va ser la participació de la mandatària i de les altres persones investigades en l'obertura d'un expedient informatiu o d'informació reservada sobre els fets que es va obrir en la Conselleria i que constitueix una "part rellevant" de la investigació.

Amb les dues noves citacions, la causa ja esguita un total de setze persones. L'acte judicial conegut aquest dilluns acorda la imputació de Real i Gamero i demana fixar un dia per a les declaracions "com més prompte millor". I sosté que la versió que Oltra va donar en el jutjat sobre la participació que va tindre en l'obertura de l'expedient "s'aparta de la literalitat" del que va dir a les Corts Valencianes el 21 d'abril del 2021 i del que va manifestar als mitjans de comunicació quan el març passat imputaren diversos càrrecs.

En concret, l'exvicepresidenta va declarar el dilluns passat en el jutjat que el 4 d'agost de 2017 va tindre coneixement per una telefonada de l'aleshores marit que estava acusat d'abusar sexualment d'una menor tutelada per la Generalitat. Va ser aleshores quan va parlar amb Real per primera vegada del cas, del qual diu no haver tornat a saber res fins al desembre del 2019. I tal com va assegurar, l'agost de 2017 "no sabia quant de temps portava el procés" en marxa i va insistir que ni en coneixia els "secrets", ni havia indagat en el procés penal, ni havia llegit l'expedient informatiu que es va obrir en la Conselleria i pel qual està acusada d'un suposat delicte d'encobriment.

A les preguntes del jutge, Oltra va assegurar que no sabia que qui era el seu marit en aquell moment —i sobre el qual ja pesa una condemna judicial pels abusos— va deixar de treballar com a educador en el centre de menors entre el 20 de febrer i el 12 de març de 2017, després d'haver-los comés. L’exvicepresidenta assegura que durant aquell mes va haver de desplaçar-se fora de València i va estar a Brussel·les i a Madrid. 

Fonts de la vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives han assenyalat a Efe que respecten la decisió de la justícia per a esclarir el cas i esperen que tinga "un tancament a favor dels imputats més prompte o més tard", mentre que des de la Conselleria d'Hisenda no s'han pronunciat sobre el tema. 

Carles Esteve: “Sembla prou clar que la Conselleria va actuar com havia de fer-ho”

El diputat de Compromís a les Corts, Carles Esteve, ha valorat l’actuació judicial, sobre la qual ha assegurat que el jutge pot cridar tants testimonis com necessite. “El que sembla prou clar és que la Conselleria va actuar com havia de fer-ho i tots els testimonis van en la mateixa línia”, ha dit.  

També et pot interessar

stats