L'incendi forestal de Begís, extingit quasi un mes després

El foc va obligar a desallotjar fins a 1.500 veïns i veïnes de diverses poblacions i ha cremat vora 20.000 hectàrees

Arbres calcinats a les muntanyes de Toràs, un de les localitats més afectadels gran incendi forestal de Begís
Arbres calcinats a les muntanyes de Toràs, un de les localitats més afectadels gran incendi forestal de Begís / Xavier Melero

L'incendi forestal de Begís (Alt Palància), que es va iniciar el 15 d'agost i va cremar vora 20.000 hectàrees, s'ha donat per extingit, després de trenta dies actiu. Així ho ha confirmat aquest dimarts el Consorci Provincial de Bombers de Castelló al Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat.

El foc, que va començar en una zona de difícil accés a causa d'un llamp durant una tempesta elèctrica, va obligar a desallotjar fins a 1.500 veïns i veïnes de diverses poblacions. La virulència de les flames i els vents van provocar la seua ràpida propagació, que va desencadenar el greu incident de tren prop de l'estació de Caudiel, amb diversos ferits de gravetat amb cremades. Els mateixos bombers el van descriure com "enormement violent i erràtic, amb velocitats d'avanç absolutament anòmales".

El 21 d'agost es va donar per estabilitzat, amb l'ajuda d'efectius d'altres comunitats autònomes i l'UME, i es va controlar el dia 27. Durant les tasques d'extinció, el Consell de Ministres va aprovar la declaració de zona catastròfica, tant les àrees calcinades per l’incendi forestal de Begís com el de la Vall d’Ebo. 

No ha sigut fins aquest dimarts, 13 de setembre, exactament trenta dies després, que els bombers han confirmat que estava completament extingit. Si bé el treball contra les flames ha finalitzat, ara preocupa l'estat en què han quedat les muntanyes, amb un alt risc de moviments de terra per les precipitacions i l'erosió del terreny.

També et pot interessar

stats