Què és la declaració de zona catastròfica i què implica?

Els incendis de Begís i la Vall d'Ebo, en la llista dels més destructius registrats a la Comunitat Valenciana, es beneficiaran d'aquesta consideració

Després de l'incendi de Begís
Arbres cremats a Begís / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dilluns a la zona afectada per l'incendi de Begís, a l'Alt Palància, que el Consell de Ministres aprovarà demà dimarts la declaració de zona catastròfica (formalment coneguda com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil) per a les zones afectades a tot Espanya aquest estiu per grans incendis. Una consideració que també afectaria la Vall d'Ebo, a la Marina Alta. Fa un any, l'Ajuntament de Benicàssim va anunciar que sol·licitaria la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil a conseqüència de les pluges torrencials registrades dies abans. Una fórmula que també va posar damunt de la taula el govern espanyol arran de la DANA que va agranar el Baix Segura al setembre del 2019. Què tenen en comú aquestes declaracions? Què implica la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil?

  • Amb quin objectiu es declara? "Es preveu la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil per a l'adopció d'una altra mena de mesures de reparació; per exemple, l'exempció o reducció conjuntural d'impostos i moratòries en el pagament de cotitzacions de la Seguretat Social, així com la consideració de provinents d'una situació de força major de les extincions o suspensions dels contractes de treball o les reduccions temporals de la jornada de treball que tinguen causa directa en les emergències", segons arreplega la llei que la regula.
  • Quan s'aplica? Davant de fenòmens naturals i altres catàstrofes que provoquen nombrosos danys.
  • Qui proposa la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil? Ho aprova el Consell de Ministres a proposta d'un ministeri concernit. La iniciativa pot vindre de les comunitats autònomes o els ajuntaments.
  • On es recull aquesta consideració? A la Llei 17/2015 de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil (articles 23, 24 i 25).
  • Quines ajudes pot suposar? El govern espanyol pot decidir ajudes per danys personals, ajudes econòmiques a particulars per danys en habitatge habitual i béns de primera necessitat, compensació a corporacions locals per despeses derivades d'actuacions inajornables, ajudes a persones físiques o jurídiques que hagen dut a terme prestació personal o de béns, ajudes destinades a establiments industrials, mercantils i de serveis, subvencions per danys en infraestructures municipals, xarxa viària provincial i insular, ajudes per danys en produccions agrícoles, ramaderes, forestals i d'aqüicultura marina, línies de préstecs preferents subvencionades per l'Institut de Crèdit Oficial, mesures fiscals (com l'exempció de la quota de l'IBI o la reducció de l'IAE) o mesures laborals i de Seguretat Social.
  • Beneficiaris. Segons la descripció anterior, poden ser beneficiaris les persones físiques o jurídiques, les unitats familiars o de convivència econòmica, les comunitats de propietaris i també les corporacions locals.

A la Comunitat Valenciana, els dos grans incendis que encara estan per extingir es troben en la llista dels més greus de les últimes dècades. Hi ha més de 33.000 hectàrees cremades i han hagut d'evacuar 3.000 persones. Les zones afectades són de gran valor mediambiental, agrari i també zones de gran atractiu turístic precisament per aquestes característiques.

També et pot interessar

stats