Els incendis d’enguany, entre els més destructius dels últims 30 anys

Els focs de la Vall d’Ebo i Begís han cremat en menys d'una setmana més de 30.000 hectàrees de terreny forestal

Els pitjors incendis dels últims anys a la Comunitat Valenciana
Els pitjors incendis dels últims anys a la Comunitat Valenciana / Marta Pascual

La Comunitat Valenciana viu un dels estius més devastadors de l’última dècada. En l’última setmana dos incendis de gran magnitud han amenaçat el ric paratge natural valencià, amb un primer balanç de més de 30.000 hectàrees carbonitzades. 

El primer dels focs es va declarar diumenge a la Vall d’Ebo, a la Marina Alta, i en menys d’una setmana ha cremat 12.500 hectàrees. Un perímetre que ja està estabilitzat, no controlat. 

De manera ben diferent avança l’incendi a Begís. D’una potencialitat “extrema” i amb un “comportament agressiu”, segons l’ha valorat la consellera d’Interior, Gabriela Bravo, avança descontrolat a causa d’una orografia complexa i un oratge canviant que ha obligat els bombers a canviar d’estratègia a cada moment. Segons les últimes dades oficials, suma ja més de 19.000 hectàrees cremades i entra ja dins del llistat dels focs més violents des que hi ha registres

Per trobar un estiu semblant al d’enguany cal remuntar-se a l’any 2012, quan dos incendis van carbonitzar 48.000 hectàrees de terreny forestal. Segons dades oficials de la Conselleria d’Agricultura, a Cortes de Pallars, a la Vall de Cofrents, es van cremar 28.000 hectàrees i a Andilla, als Serrans, no molt lluny del que ara crema a Begís, es van cremar també 20.000 hectàrees. 

Si busquem en el calendari més enrere, hem de traslladar-nos al 1994 per a trobar l’estiu més devastador des que hi ha registres. Un total de cinc incendis van arrasar vora 100.000 hectàrees, unes xifres insòlites al País Valencià. 

En concret, es van declarar a Millars, a la Canal de Navarrés (25.400 hectàrees); Requena (24.000 hectàrees); a Espadilla, a l’Alt Millars (19.300 hectàrees); a Fontanars dels Alforins, a la Vall d’Albaida (18.500) i a Castelló, a la Ribera Alta (11.300).  

Altres grans focs en els últims trenta anys

També hi ha altres grans incendis que encara romanen en la memòria dels valencians i les valencianes. Fa més de 30 anys, el 1991, un gran foc va destruir 15.400 hectàrees a Iàtova (Foia de Bunyol). També recorden el mateix any el de Gastalgar, als Serrans, que va cremar 9.900 hectàrees i el del 2007 a les Useres, que va afectar a més de 5.700 hectàrees. 

També et pot interessar

stats