Artemi Cerdà: "L’abandonament massiu del món rural està duent als incendis que estem vivint"

El catedràtic de Geografia Física aposta per invertir en tot l’interior i implicar a la gent que viu al territori en la gestió

Artemi Cerdà aposta per invertir en tot l’interior i implicar a la gent que viu al territori en la gestió del foc / À Punt NTC

Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València i un dels investigadors valencians més influents del món, ha valorat la gestió dels incendis que assolen el nostre territori en una entrevista a l’especial informatiu d’aquest divendres a À Punt NTC.

L’expert, que ha posat l’accent en la necessitat d’educar sobre el paper del foc als ecosistemes terrestres mediterranis, ha reclamat inversions per a poder gestionar-lo de forma adient. "No podem admetre el que ha passat aquesta setmana, ens hem convertit en una societat allunyada dels recursos forestals", ha admés. 

"A l’interior del País Valencià tenim una agricultura de secà amb productes d’altíssima qualitat que s’està perdent", a causa de l’abandonament de les explotacions agràries i ramaderes, fet que explicaria, segons Cerdà, la multiplicació d’aquests incendis.

Malgrat la catàstrofe que estem vivint, l’investigador ha llançat un missatge optimista i ha recordat que el foc ha estat present en els sistemes terrestres i la vida humana, que cal aprendre a conviure-hi i que "el món mediterrani està preparat per a recuperar la vegetació".

Davant les declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre la necessitat d’invertir a les zones cremades, Artemi Cerdà ha reclamat que "cal invertir a tot l’interior del País Valencià per a tindre un territori divers i ric amb gent que hi treballa cada dia".

Cerdà dirigeix el projecte europeu FIRELINKS per a la prevenció dels grans incendis forestals a través de la coordinació i el consens de tots els actors implicats en la gestió del foc, incloent-hi la comunitat científica, les administracions, els agricultors o els bombers forestals.

També et pot interessar

stats