L'àrea mediterrània perd cada any el doble de sòl fèrtil que la mitjana europea

La Universitat de València participa en un projecte europeu amb una proposta de coberta d'abonaments verds i restes de poda com una alternativa a l'erosió

Plantes cultivades creixen en un tram de terra
Plantes cultivades creixen en un tram de terra

L'àrea mediterrània perd cada any unes 0,5 tones de sòl fèrtil per hectàrea a causa de l'erosió del sòl, quasi el doble que la mitjana europea, segons revela un estudi en el qual ha participat la Universitat de València (UV).

El projecte "Expansión inclusiva de les accions de restauració dels agroecosistemas del Mediterrani", fet públic aquest dimecres, assenyala que els recursos hídrics de la zona estan sota una pressió constant a causa d'esdeveniments meteorològics intensos i causes antròpiques com el canvi climàtic, la urbanització, el creixement demogràfic i la sobreexplotació dels recursos.

Aquests fets pressionen el sòl cap a la degradació i la desertificació, segons ha informat la UV, que participa en el projecte europeu "Horitzó 2020 PRIMA REACT4MED" al costat d'onze socis de nou països europeus.

L'objectiu d'aquest projecte és restaurar ecosistemes agraris mediterranis i evitar la degradació del sòl i la desertificació, dos dels riscos més grans per a la conservació dels ecosistemes i mitjans de vida de les comunitats mediterrànies.

El catedràtic de Geografia Física de la UV i expert en erosió Artemi Cerdà lidera la part espanyola del projecte, amb una proposta a la conca del riu Cànyoles, que es basa en una coberta d'abonaments verds i restes de poda que es tractarà com una alternativa a l'erosió al voltant del principal riu de la comarca de la Costera.

També et pot interessar

stats