El pitjor incendi des del 2012

El foc actiu a la Marina Alta ha devorat ja més territori que els dels últims quatre anys junts

Un bomber lluita contra el foc a la Vall d'Ebo
Un bomber lluita contra el foc a la Vall d'Ebo / Natxo Frances (EFE)

L'incendi que crema a la Vall d'Ebo, a la Marina Alta, ja és el més greu en superfície afectada des del 2012, segons es desprén de les dades publicades al butlletí Espurna de la Conselleria d'Agricultura. Aquell any, el foc va carbonitzar més de 28.000 hectàrees a Cortes de Pallars (Vall de Cofrents) i vora 20.000 hectàrees més a Andilla, als Serrans.

A més, el foc que pateix la Vall d'Ebo, amb vora 9.500 hectàrees cremades ja i encara actiu, ha devorat ja més territori que el cremat durant els últims quatre anys junts. Cal remuntar-se a l'agost del 2018 per a trobar un incendi tan devastador, el que va cremar al Pinet 3.300 hectàrees. Un altre incendi especialment virulent va cremar el 2016 més de 2.200 hectàrees a Carcaixent, a la Ribera Alta, i un altre, 1.600 hectàrees a Bolbait (Canal de Navarrés).

Cal destacar també que l'incendi que pateix les Useres supera ja en superfície cremada a tota la que es va registrar el 2021, sempre segons les fonts esmentades.

D'altra banda, entre el gener i juny havien cremat a la Comunitat Valenciana 179,48 hectàrees en els diferents incendis declarats, principalment durant aquest últim mes. I durant el mes de juliol es va registrar un foc a Venta de Moro, a la Plana d'Utiel-Requena, que va destruir 1446 hectàrees i un altre a Calles, que va cremar 230 hectàrees.

Un pont d'agost meteorològicament excepcional

Amb els incendis declarats aquest cap de setmana es compleixen les pitjors previsions. La Generalitat, de fet, va decretar el nivell de preemergència 3 per a fer front a l'onada de calor que castigarà la Comunitat Valenciana durant el pont d'agost. La decisió implica, entre altres mesures, el tancament de quasi tots els parcs naturals amb espais forestals que comporten risc per les elevades temperatures i minimitzar així la possibilitat d'incendis. Ho ha anunciat el president, Ximo Puig, en una roda de premsa posterior a la reunió urgent de coordinació que s'ha celebrat aquest divendres a l'Ajuntament de Dénia per a preparar el dispositiu preventiu de cara a aquest episodi meteorològic excepcional, que llançarà el termòmetre per damunt dels 40 graus en molts punts del territori. En la trobada han participat responsables dels serveis d'emergències i de les forces i cossos de seguretat.

També et pot interessar

stats