Cap de setmana de calor extrema i tempestes seques

El cap de setmana es dispararà el termòmetre per damunt dels 40 en molts punts del territori i les tronades seques poden complicar la nit de dissabte

Cap de setmana de calor extrema i tempestes seques

La calor sembla que no vol anar-se'n. A pesar que les previsions apuntaven inicialment a un descens del termòmetre a mitjans de la setmana que ve, ara els pronòstics apunten que els valors suaus es retardaran, com a poc, fins a la quarta setmana d’agost. Però no sols això, mentrestant aquest cap de setmana tindrem un indesitjat còctel (i perillós en alguns casos) que tindrà com a ingredients essencials el repunt de les temperatures, per damunt dels 40 graus, espentades pel vent de ponent i tempestes seques en la nit de dissabte a diumenge.

El ponent assotarà de manera generalitzada la Comunitat Valenciana, en la que serà la primera ponentada generalitzada que viurà l’estiu i la llista de municipis que superaran els 40 graus serà llarga.

Fins ara, les brises de la mar havien aconseguit frenar, almenys en la franja costanera, els efectes del vent de ponent, però el cap de setmana, en especial dissabte, des del nord de la Marina Alta fins al Camp de Morvedre, a més del Baix Segura i el Baix Vinalopó, estaran sota els efectes del vent de l’oest i des de Pego fins a Sagunt es podran superar els 40 graus. A més, les comarques del nord, que fins ara s’estaven salvant dels dies de calor intensa, la patiran dissabte i diumenge.

L’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, ha emés un avís en comarques del centre de la Comunitat Valenciana per temperatures que superaran el 39 o 40 graus al llarg de divendres i dissabte.

Com fugir del ponent?

Això sí, serà una calor seca, sense humitat, que podrà combatre’s dins de l’aigua o generant un “efecte cova” en els espais tancats, és a dir, tancant portes i finestres i cobrint la incidència del sol amb tendals i persianes. La nit, a diferència de les de les últimes setmanes, en què la humitat que comporta el vent de llevant havia deixat matinades insuportables per la basca, serà més suau i es podrà dormir millor.

Un son que potser les fortes ratxes de vent, els esclafits tèrmics o els trons podran trencar, perquè la matinada de dissabte a diumenge s’espera que les tempestes agranen el territori.

Encara és prematur determinar la trajectòria exacta d'aquestes, però per allà on passen es faran notar amb molt d’aparat elèctric i, en molts casos, vaivens de temperatures agressius propis dels esclafits tèrmics.

Pel que fa a les pluges, a penes n'hi haurà rastre. No es preveu que aquestes tempestes porten precipitacions significatives. La part positiva d’aquestes tronades seques serà que duraran poc, passaran prompte per allà on facen acte de presència.

Situació complicada per a les muntanyes i la gent vulnerable

Tots aquests ingredients esbossen un panorama molt delicat en matèria d’incendis. L’escassa humitat, sumada a les altes temperatures i, sobretot, les tempestes, disparen el risc d’incendi forestal. En els últims dies, pràcticament tota la Comunitat Valenciana presentava risc alt, però amb les condicions que es presenten, pot disparar-se a extrem.

De fet, Emergències ja instava aquest dijous els municipis a limitar “al màxim” les activitats previstes als espais forestals i a extremar la vigilància durant el cap de setmana.

També en clau sanitària, la Conselleria de Sanitat ha decretat l’alerta per temperatures “extremes” en bona part de la província de València i les comarques centrals divendres, mentre que dissabte aquesta alerta creix per quasi tot el territori. Aquelles comarques que no estiguen sota l’amenaça de calor “extrema”, ho estaran per calor “moderada”.

Per això, les persones majors o amb determinades patologies hauran de protegir-se de la calor, així com evitar eixir al carrer en les hores centrals del dia, quan també es desaconsella fer activitat física a ple sol. Cal també parar atenció a la protecció dels més menuts.

Quan deixarà d’ofegar la calor?

El ponent començarà a entrar a la Comunitat Valenciana des de divendres, repuntarà dissabte, es mantindrà diumenge i també dilluns. Per tant, les previsions apunten que no serà fins dimarts quan les temperatures baixaran un poc, encara que no serà un descens acusat. Es fregaran xifres semblants a les d’aquesta setmana, que continuaran per damunt dels valors habituals d’aquestes dates.

L’esperat descens del mercuri fins als nivells més propis d’aquestes dates sembla que es retardarà. Almenys fins a la setmana del 22 d’agost. O dit en altres termes, la calor persistent seguirà de moment amb nosaltres. Caldrà avançar en les previsions per a veure si finalment arriba encara durant l’agost.  

També et pot interessar

stats