La calor intensa llança a perdre fins i tot les collites de secà

La producció d’ametla del Vinalopó Mitjà es redueix a la meitat, mentre que la de figues i magranes minva vora un 30%

La collita d'almetles del Vinalopó Mitjà s'iniciarà la pròxima setmana i tindrà un 50% menys de producció
La collita d'almetles del Vinalopó Mitjà s'iniciarà la setmana pròxima i tindrà un 50% menys de producció / À Punt NTC

La calor intensa, que està repetint-se jornada rere jornada aquest estiu, està afectant, fins i tot, els cultius de secà. Les altes temperatures ja han llançat a perdre la meitat de la collita d’ametla del Vinalopó Mitjà, mentre que de la de figues o magranes s’ha perdut un percentatge important.

Els ametlers, els reis del cultiu de secà a les comarques del sud, no resisteixen les altes temperatures durant un temps tan continuat i la sequera que porten aparellada aquests registres. El fet que la primera part de l’estiu estiga sent tan càlida i els escassos marges de rendibilitat agrària fa que pocs llauradors puguen permetre’s un rec extra.

"Traure aigua dels pous és caríssim, no es pot. És pràcticament prohibitiu. No s'ha pogut regar tot el que s'havia de regar", lamentava Arturo Belmonte, director tècnic de la cooperativa Mañan del Pinós. La mateixa circumstància que reafirmava Roque Bru, llaurador del camp d'Elx: "Pels costos de producció que estan repuntant, no podem elevar aigua del Fondo", apuntava.

Els agricultors afirmen que els arbres van bojos per les inclemències atípiques de l’oratge que estan registrant-se en els últims temps. Gelades inusuals al març, els insòlits 900 litres de mitjana de pluja a l'abril o fins a 40 graus diversos dies de juliol fan que s’alteren els cicles naturals dels cultius, segons asseguren.

Com a exemple, el director tècnic de la cooperativa el Mañan del Pinós assenyala que abans les plagues com la del tigre apareixien, sobretot, al setembre, "ara al juny", apuntava.

I, tenint en compte aquestes circumstàncies, de les 3.000 tones d'ametla que el Vinalopó Mitjà produeix en un any normal i que començaran a collir-se la pròxima setmana, enguany no passaran de les 1.500 tones.

Ara també estan collint-se les figues. Hi haurà un 30% menys de producció per la crisi hídrica, que també afecta en un percentatge semblant les magranes.

Tot i que sembla una contradicció, les altes temperatures estan frenant el creixement del raïm de taula, que enguany va endarrerit al voltant de deu dies.

També et pot interessar

stats