Les pluges de primavera i el granís fan perdre almenys el 75% de la collita d'olives

La Unió de Llauradors denuncia que els productors deixaran d'ingressar setanta milions d'euros i proposa una nova ajuda agroambiental per al cultiu

Olivar tradicional
Olivar tradicional / Unió de Llauradors

Les primeres estimacions de la Unió Llauradors indiquen que la collita d'olives de la Comunitat Valenciana podria patir un minvament considerable del 75% en relació amb la de l'any anterior. Davant aquest risc, proposa una nova ajuda agroambiental per al cultiu i incentivar la línia d'assegurança de l'olivar.

La combinació d'adversitats meteorològiques durant el primer semestre d'enguany és la causa fonamental d'aquesta previsió.

Les pluges i l'excés d'humitat de la primavera, sobretot a l'abril, o la pedra i les elevades temperatures de maig han provocat defoliacions en les oliveres per fongs. A més, les gelades, el fred i les pluges persistents van motivar la falta de floració o el quallat de la flor, amb el consegüent minvament de la collita, segons explica l'entitat agrària.

Per zones, la baixada del volum productiu és generalitzada, encara que destaquen les comarques de Castelló amb un 85% menys, les de València amb el 74% i les d'Alacant amb el 68%.

En general, la previsió és que els productors deixen d'ingressar una xifra pròxima als setanta milions d'euros. A València serien 25 milions, a Castelló, 22,6 i a Alacant, 21,9.

Contractació de la línia d'assegurança de l'olivar

La Unió insta a incentivar la contractació de la línia d'assegurança de l'olivar, amb una "baixa implantació" en la Comunitat Valenciana. Per a això demana una bonificació per part d'Agroseguro del 10% per a tots els assegurats que contracten per primera vegada.

Una altra de les seues peticions és que la Conselleria d'Agricultura subvencione fins al màxim autoritzat per la Unió Europea les assegurances agràries per a tots els agricultors professionals.

Ajudes dins de la PAC

Aquesta entitat ja ha proposat tant al Ministeri d'Agricultura com a la conselleria una nova ajuda agroambiental, dins del pla estratègic de la PAC que entrarà en vigor el gener vinent, per als cultius de secà (olivar, fruita seca, vinya i cereal). 

També advoca per donar una ajuda addicional de cent euros per hectàrea perquè realitzen pràctiques beneficioses per al medi ambient, com la lluita biològica contra plagues i malalties de cadascun d'aquests cultius o pràctiques sostenibles.

També et pot interessar

stats