El granís arrasa més de 5.000 hectàrees de ceps de Requena i llança a perdre les collites de l’any que ve

La Unió de Llauradors estima en 6,4 milions d’euros de pèrdues i AVA destaca que les inclemències han arribat en el pitjor moment per als xanglots

Alguns dels grans de raïm danyats en un camp de Requena pel granís caigut aquest dimecres
Alguns dels grans de raïm danyats en un camp de Requena pel granís caigut aquest dimecres / À Punt NTC

Unes 5.000 hectàrees de ceps afectades, de les quals vora 1.500 han perdut fins al 80% de la collita. En alguns casos, no només s’ha llançat a perdre la producció de raïm d’enguany, sinó també la de l’any que ve. És el rastre desastrós que va deixar la pedregada que aquest dimecres va agranar el terme de Requena.

El balanç provisional de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), poques hores després de la tempesta, apunta danys molt importants en unes 5.000 hectàrees del terme de Requena, segons ha reconegut a À Punt Fernando López, delegat d’AVA en aquest municipi.

La Unió de Llauradors, per la seua banda, ja ha traslladat els efectes als termes econòmics i manté que s’han llançat a perdre 6,4 milions d’euros pel granís que va caure aquest dimecres i dimarts a la Plana d’Utiel.

Tot el que toca la pedra acabarà secant-se Fernando López - Delegat d'AVA a Requena

Fernando López, d’AVA, assegurava aquest dijous que el granís ha caigut en el pitjor moment de creixement del raïm. Els xanglots estan ja formats i començant a créixer, per tant, allà on ha caigut la pedra es perdrà. "Tot el que toca la pedra acabarà secant-se", aclaria.

La tronada va afectar una zona que té al voltant de set o huit quilòmetres de llarg i quinze d’ample. Tots els camps compresos en la superfície que va travessar tenen pèrdues molt significatives que aquest dijous començaven a avaluar-se.

Però no solament això, els danys en el cep també són importants. En alguns casos, fins i tot, i com explica López, el granís ha afectat l’ull que formarà les branquetes d’on hagueren penjat els xanglots de l’any que ve, per tant, ja s’augura una minva de la collita del 2023.

La campanya d’enguany es presentava bona. "Ens havíem deslliurat de la sequera", apuntava un llaurador de Requena que aquest dijous visitava el seu camp per a veure com estava de perjudicat.

M’ha fotut per complet. Tenia una plantació nova, acabada de plantar, m’havia costat 50.000 euros Miguel Arenas - Viticultor de Barrio Arroyo

El mateix apuntava Miguel Ángel Arenas, un veí d’aldea de Barrio Arroyo. En el seu cas, lamentava que la pedra haja arrasat una plantació nova, que començava a arrelar-se. En ser preguntat pels danys era explícit: "M’ha fotut per complet", lamentava. "La tenia acabada de plantar, m’havia costat 50.000 euros", puntualitzava.

Un altre dels viticultors que acompanyava Arenas a fer una primera estimació dels danys que ha causat el granís en el camp lamentava que, en poques hores, ha perdut tot el treball d’un any: "Treballant tot l’any per a traure la collita i en una vesprada s’ha llançat tot a perdre", deia.

Demanen que s'agilitzen els peritatges i les indemnitzacions

Encara que el cultiu més perjudicat ha sigut el del raïm, la Unió de Llauradors ha manifestat que els ametlers i les oliveres també han resultat danyats. Des d’aquest sindicat agrari recordaven que la granissada la cobreix l’assegurança agrària. En molts casos, hi ha parcel·les senceres que seran declarades "sinistre total" perquè han perdut més del 90% de la collita.

Tenint en compte aquests danys, la Unió de Llauradors demanarà que s’agilitzen els peritatges de les parcel·les afectades i el pagament de les indemnitzacions per les collites perdudes. 

També et pot interessar

stats