Els especialistes alerten dels símptomes d'un colp de calor en xiquets: marejos, vòmits, febra o taquicàrdia

Els pediatres recomanen limitar l'exercici en les hores centrals del dia i oferir amb freqüència líquids als menors encara que no ho demanen

Xiquets llançant-se a la piscina en una imatge d'arxiu
Xiquets llançant-se a la piscina en una imatge d'arxiu / Europa Press

Especialistes del Servei d'Urgències de l'Hospital de Manises han alertat que els menors, en patir colps de calor o insolacions, poden presentar símptomes com ara marejos, vòmits, febra superior a 40 graus, cefalea o irritabilitat i taquicàrdia. A més, en els casos més greus, es poden produir desmais o pèrdua de consciència.

El pediatre del centre, Juan Carlos Jurado, ha indicat que "també cal estar atents a altres símptomes com la pell seca i molt calenta, fatiga, feblesa, respiració superficial i ràpida o enrampades musculars", segons ha informat l'hospital en un comunicat.

Entre les claus que han aportat els pediatres per a previndre aquestes afeccions, el doctor Jurado subratlla la importància de mantindre hidratats els xiquets. "Cal oferir amb freqüència als xiquets líquids –el pit en lactants–, sense esperar que ells en demanen, especialment si fan una activitat física prolongada", indica.

A més, és rellevant limitar el seu exercici en les hores centrals del dia i en aquells moments proposar un altre tipus d'activitats en llocs a l'ombra, amb aire condicionat o ventiladors, si és possible. Si l'activitat es fa a l'exterior, "és aconsellable que es banyen amb una certa freqüència", ha apuntat el pediatre.

Des del centre sanitari han subratllat que "no podem perdre de vista que es tracta d'una afecció potencialment greu", per la qual cosa "és fonamental actuar a temps i portar el menor que presente simptomatologia a les urgències més pròximes".

Els professionals assenyalen la manera de conducta en aquests casos per a evitar que l'afecció siga més greu: col·locar el xiquet tombat cap amunt a l'ombra, en un lloc fresc i ventilat, i aplicar-li progressivament draps freds banyats al cap, cara, coll, bescoll i pit, i evitar així l'ús del gel.

"És vital no submergir el menor en aigua gelada, ni fer fregues amb alcohol", ha assenyalat el pediatre, qui ha afegit que "si el xiquet està conscient i no presenta vòmits, se li pot oferir aigua freda o una beguda isotònica".

"El millor tractament és la prevenció"

El doctor afirma que "el millor tractament contra les afeccions causades pel sol i la calor és la prevenció", per la qual cosa cal "anticipar-se i evitar que els xiquets s'enfronten a situacions d'altes temperatures sense protecció".

Així mateix, Juan Carlos Jurado recorda que el "fort" increment de les temperatures el mes d'agost ha elevat el risc de patir aquest tipus d'afeccions sobretot entre els xiquets més xicotets, especialment els menors d'un any, ja que són els "més vulnerables" a patir un colp de calor, perquè la seua temperatura corporal puja més ràpid que en els adults per la seua sudoració i perquè tenen menor reserva d'aigua.

Els pediatres d'urgències recomanen "estar especialment pendents" dels menors en els moments d'altes temperatures i excessiva exposició al sol per a posar tots els mitjans necessaris i així evitar aquest tipus d'afeccions.

També et pot interessar

stats