Decàleg per a evitar els colps de calor

Les insolacions i l'esgotament són dos dels problemes de salut que solen comportar les jornades d'altes temperatures si no ens protegim correctament

Consells per a combatre la calor

En jornades d’altes temperatures, l’esgotament i les insolacions o els colps de calor són alguns dels problemes de salut més freqüents que podem presentar. Des de la Conselleria de Sanitat Universal, per a no posar en risc la salut, en especial la de les persones majors o vulnerables, com els nadons, recorden una sèrie de consells. 

  • A casa, es recomana tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.
  • Evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia, entre les 12 i les 16 hores.
  • En els casos en què siga indispensable estar al sol, cal aplicar-se crema amb un factor de protecció elevat.
  • Cal buscar llocs a l’ombra, frescos o climatitzats, i refrescar-se cada vegada que es necessite. 
  • Es aconsellable substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, com les ensalades, fruites, naturals o en sucs, i verdures fresques, perquè ajuden a reposar les sals perdudes per la suor.
  • No deixar ningú dins del cotxe, tampoc les mascotes, perquè dins del vehicle es poden assolir temperatures molt elevades.
  • Es recomana evitar el consum d'alcohol, així com les begudes amb molta cafeïna o molt ensucrades, ja que poden afavorir la deshidratació. 
  • Cal beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set i independentment de l'activitat física que es realitze.
  • És millor portar roba ampla, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o un barret.
  • Pel que fa a les medicines, s’han de posar en un lloc fresc, tenint en compte que la calor pot alterar la seua composició i els seus efectes. 

Si, malgrat aquestes precaucions, alguna persona sent els símptomes propis d’un colp de calor més d’una hora, es recomana consultar al metge. 

Quins són els símptomes? 

Les insolacions o els colps de calor es poden manifestar amb temperatura corporal per damunt de 40 °C i alteracions del sistema nerviós central. En aquest cas, el recomanable és contactar amb el 112 i, mentre arriba l'ajuda, mantindre la persona en un lloc fresc i ajudar-la a baixar la temperatura amb draps freds o una dutxa d'aigua freda, sense donar-li res a beure.

A més, dels colps de calor, les altes temperatures també poden comportar esgotament, que es manifesta amb mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, cansament, sudoració, pell freda, pàl·lida o humida, pols ràpid i feble, i febre menor de 40 °C.

En tots aquests casos s’aconsella demanar ajuda immediata si els qui pateixen els símptomes tenen malalties cròniques, si es tenen vòmits o si els símptomes empitjoren o duren més d'una hora.

També et pot interessar

stats