Sanitat demana la retirada de 14 cremes solars

El factor de protecció solar no es correspon amb l'etiquetatge anunciat en els productes

Crema protectora amb diferents nivells de protecció solar
Crema protectora amb diferents nivells de protecció solar

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat, ha sol·licitat la retirada voluntària de 14 protectors solars perquè el factor de protecció solar (FPS) no es correspon amb l'etiquetatge.

Aquesta petició es produeix després de finalitzar la campanya de control de mercat de productes de protecció solar, iniciada al desembre de 2019 i que tenia com a objectiu garantir que el factor de protecció solar (FPS) reivindicat en l'etiquetatge no diferira del determinat en els assajos.

La iniciativa s'ha enfocat en protectors solars amb FPS 50 o FPS 50+ amb formes galèniques noves com a cremes molt lleugeres, bromes i esprais. Perquè la mostra fora representativa, es van triar 19 productes d'empreses de diferents grandàries i orígens (espanyoles, europees i extracomunitàries) i productes de diferents rangs de preu.

Després d'haver rebut els informes finals dels assajos in vitro i in vivo, l'Aemps ha avaluat conjuntament aquests resultats i la documentació requerida a les empreses. Arran dels resultats, l'Aemps ha iniciat diferents actuacions en funció de la diferència entre els resultats obtinguts en els assajos i el que diu l'etiquetatge.

Només cinc de les 19 cremes testades tenen un FPS concordant amb l'anunciat

En concret, cinc dels solars assajats tenen resultats de FPS concordants amb el grau de protecció dels seus etiquetatges, si bé nou productes no tenien un FPS concordant, encara que s'han obtingut valors d'FPS entre 30 i 49,9, considerat un FPS dins de l'interval d'eficàcia de la categoria d'alta protecció.

No obstant això, l'Aemps ha assegurat que no s'han notificat incidents per cremades solars relacionats amb cap d'aquests productes al Sistema Espanyol de Cosmetovigilància. Si bé, ha instat les empreses que retiren de forma voluntària els lots assajats i els ha sol·licitat que facen assajos addicionals en altres lots per a verificar la seguretat dels productes.

Els 14 productes que s'han de retirar del mercat

La mateixa actuació s'ha requerit per als productes en els quals s'ha obtingut un valor de l'FPS inferior a 60 i es reivindicava 50+, que és la categoria de protecció molt alta. Aquests últims productes són: Les Cosmetiques sun ultimate sensitive SPF 50+ esprai solar pells sensibles, de Centres Comercials Carrefour; Belle&Sun broma solar invisible FPS 50, de Perseida Bellesa; Isdin fotoprotector fusion water SPF 50+. Fotoprotector facial d'ús diari, d'ISDIN; i Farline esprai solar SPF 50+ 200 ml protecció molt alta, de Farline Comercialitzadora de Productes Farmacèutics S.A.

Completen aquesta llista Babaria solar broma protectora SPF 50, de Berioska; Seesee esprai solar transparent SPF 50+, de Cosmetrade; Piz Buin Hydro Infusion crema solar en gel SFP 50 protecció alta, de Johnson & Johnson Santé Beauté; Ladival pell sensible FPS 50+, de Stada Arzneimittel AG; i Lancaster sun sensitive luminous tan crema confort SPF 50+, de Coty.

Els cinc productes restants han obtingut un FPS inferior a l'indicat en els seus etiquetatges, sempre per davall de 29,9. En aquests casos l'Aemps ha instat les empreses a retirar-los voluntàriament. Es tracta de: Abelay Protector Solar FPS50, d'Ab7 cosmètica; Mussvital fotoprotector esprai aerosol ultra light 50+, de Peroxfarma; Eucerin sun protection sensitive protect sun esprai transparent dry touch SPF 50 alta, de Beiersdorf AG; Hawaiian Tropic Silk Hydratation broma sola air soft SPF 50+ (Alta), de Wilkinson Sword; i Australian gold SPF Botanical SPF 50 continuous esprai, de Biorius.

També et pot interessar

stats