Què és un esclafit? Com i quan ens afecten?

N'hi ha d'humits i de secs i càlids.

Què és un esclafit? Com i quan ens afecten?

Un esclafit és un corrent d'aire descendent molt violent associat a fenòmens convectius que en arribar a prop de terra s'expandeix horitzontalment a gran velocitat.

En tenim d'humits i de secs i càlids. Aquests dies n'estem registrant de secs, que provoquen pujades sobtades i destacables de temperatura, així com baixades d'humitat relativa i canvis sobtats de pressió atmosfèrica. A més, també causen ràfegues molt fortes de vent que de vegades superen els 100 km/h.

Els núvols convectius descarreguen precipitacions destacables, que poden arrossegar la massa d'aire on estan i aquesta, en arribar a la superfície, s'expandeix horitzontalment i provoca ratxes fortes de vent abans que arribe la pluja.

Tots els anys en tenim alguns. Fem una ullada a l'any passat.

En el cas dels núvols de tempesta de base alta, com els que tenim estos dies, que viatgen damunt d'una massa d'aire sec i de vegades carregada de pols ens suspensió, la pluja, en travessar aquesta massa d'aire sec, s'evapora i provoca un refredament sobtat de l'aire, que augmenta la densitat i accelera la caiguda, de manera que s'esclafa amb violència amb la superfície. Quan arriba a la superfície, es troba a una pressió més alta i la compressió d'aquest aire més sec fa que es recalfe de manera sobtada, cosa que provoca un vent molt fort i càlid en la superfície. És en aquest moment quan podem dir que tenim l'esclafit sec o càlid.

I molta atenció, perquè de vegades no avisa: no es veu pluja i de sobte arriba un vent molt fort i molt calent. Els canvis de pressió atmosfèrica associats són detectats de vegades per alguns animals, abans que arribe el vent més fort.

Podem veure l'exemple dels canvis de temperatura registrats a Xodos la matinada del 31 de juliol, amb 30 °C de matinada de manera sobtada.

O també podem destacar el canvi de temperatura a primeres hores del matí a la Font de la Figuera, al parc solar, que va anar associat amb ratxes de vent màximes de 100 km/h.

També et pot interessar

stats