El foc devora 9.500 hectàrees a la Vall d'Ebo i deixa més d'un miler de persones evacuades

El pitjor incendi de la dècada avança per tres fronts i assetja ara l'Atzúbia i la Vall de Laguar. La Guàrdia Civil ha desallotjat Tollos, Famorca, Fageca i la Vall d’Alcalà

El foc s'acarnissa amb la Comunitat Valenciana en el que ha sigut el cap de setmana més calorós de tot l'estiu. L'incendi forestal declarat dissabte a la Vall d'Ebo (Marina Alta) a causa d'un llamp continua actiu i sense control aquest dilluns. L'últim balanç actualitzat del president de la Generalitat, Ximo Puig, és de més de 9.500 hectàrees de terreny devastades en un perímetre de seixanta-cinc quilòmetres. Durant la jornada de hui continua engrossint-se la xifra de persones desallotjades de forma preventiva en diverses poblacions properes a la zona afectada: són més d'un miler de veïns i veïnes, després d'ordenar les evacuacions a Castell de Castells, Tollos, la Vall de Gallinera i l'urbanització la Llacuna de Villalonga.

Al llarg de la vesprada, forces i cossos de seguretat de l’Estat han evacuat també Tollos, Famorca, Fageca i la Vall d’Alcalà. Segons Josep Maria Àngel, secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, la Creu Roja està preparant un punt de trobada a la localitat de Muro d'Alcoi per a traslladar les persones evacuades.

Les flames no donen treva i han convertit la nit en un infern per als equips antiincendis que hi treballen en l'extinció. Avancen imparables per tres focus en una nova jornada crucial i ja assetgen de prop la població de l'Atzúbia i l'entorn de la Vall de Laguar, ha confirmat en declaracions a À Punt NTC Josep Maria Àngel.

Esperonat per les condicions meteorològiques adverses del cap de setmana —temperatures extremes, vent fort i humitat escassa—, el de la Vall d'Ebo és ja l'incendi més greu d'aquest estiu i pràcticament dels últims deu anys, quan els de Cortes de Pallars i Andilla devoraren vora 28.000 i 20.000 hectàrees, respectivament. Àngel l'ha qualificat, de fet, de "molt complicat" per la climatologia adversa i no descarta més desallotjaments si les flames continuen guanyant terreny. Ja s'ha devastat una zona de gran valor ecològic i paisatgístic, el pulmó de la Marina, que costarà molt de recuperar.

Certament, l'evolució del foc preocupa les autoritats, perquè en el paratge hi ha una gran disponibilitat de combustible. Açò, combinat amb la complexa orografia que caracteritza el terreny i les altes temperatures, dificulten fins a l'extrem els treballs d'extinció, totalment condicionats a l'erràtic vent. L'operatiu ha identificat tres fronts diferents: l'Atzúbia-Pego (nord), la Vall d'Alcalà (oest) i Castell de Castells (sud). Aquest últim és el més greu i, tal com ha confirmat l'alcalde de Pego, Enrique Moll, fa témer noves evacuacions en aquest municipi i també al poble veí, Tollos.

Condicions meteorològiques "favorables" a la nit

En una roda de premsa al post de comandament, Puig ha assegurat que les condicions meteorològiques són favorables de cara a l’arribada de la nit. S’espera un augment de la humitat i l’entrada de vents més frescos, que podrien ajudar a contindre l’incendi.

El cap del Consell ha assegurat que ha conversat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha posat a disposició tots els mitjans necessaris per a extingir el foc. “Estem en una causa comuna”, ha dit Puig, que ha agraït la col·laboració tant de l’executiu central com de comunitats autònomes, com Castella-la Manxa i la Regió de Múrcia. 

Mapa de l'incendi declarat a la Vall d'Ebo
Mapa de l'incendi declarat a la Vall d'Ebo / À Punt NTC

El flanc sud és el que amenaça la Vall de Laguar, municipi molt pròxim a la coneguda ruta senderista circular del barranc de l'Infern. Cap a les sis de la matinada el foc ha revifat a la zona propera als Collados, on hi ha una vintena de cases evacuades. En evitar que entren ací les flames se centren gran part dels esforços de l'operatiu aquest dilluns. Ja s'ha cremat part de la ruta i ara els bombers intenten fer un tallafoc perquè l'incendi no s'estenga a la resta d'aquest popular paratge.

L'incendi s'acosta al municipi de l'Atzúbia
L'incendi s'acosta al municipi de l'Atzúbia / Natxo Francés (Efe)

A l'Atzúbia la situació també és greu i el dispositiu antiincendis treballa per a evitar que les flames boten la carretera i traspassen a Vilallonga, ja a la província de València. Cap a la una del migdia la Guàrdia Civil ha començat a evacuar algunes cases de la Carroja, un dels huit nuclis de la Vall de Gallinera.

El fum de l’incendi s'expandeix i arriba fins a Mallorca

El fum de l’incendi s'està expandint cap a l'est i està arribant fins a Mallorca, segons ha constatat la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Segons Aement, està bufant un intens flux de vent del sud-est. Tot i això, a partir de 1.200-1.500 metres, el vent és intens i gira ràpidament també a l'oest.

El fum arriba fins les Balears
El fum arriba fins les Balears / À Punt Oratge

Vora 140 persones en els albergs provisionals a Pego i Muro d'Alcoi

Al voltant de 140 persones desallotjades es distribuiran entre els albergs provisionals de la Creu Roja a les localitats de Pego i Muro d'Alcoi. Es tracta d'aquelles persones, segons ha apuntat Puig, que no tenen una residència alternativa on poder allotjar-se. Aquests espais estan dotats amb llits, menjar, beguda i personal per a l'atenció integral dels afectats pel foc.

També et pot interessar

stats