Són els incendis actuals més incontrolables i perillosos?

Experts ens expliquen que hi ha diversos factors que propicien que els incendis siguen cada vegada més potents

Quins factors propicien que els últims incendis siguen tan potents? / À Punt NTC

Les imatges dels bombers superats per la virulència de les flames a Begís donen una idea prou aproximada de la classe d'incendis a què ens enfrontem. Hem consultat especialistes en gestió forestal per a conéixer quines característiques tenen aquests incendis i quins són els factors que els fan tan ingovernables.

Rafael Delgado, professor de la Universitat Politècnica de València i president de la Plataforma Forestal Valenciana, valora els incendis de la Vall d’Ebo i Begís: "Aquests incendis, sobretot el de Begís, es podrien classificar com d'última generació, perquè han fet coses que no ens esperàvem".

"Quan no hi ha un règim dominant de vent, és el mateix incendi el que genera corrents propis”, ens explica Marcel·lí Rosaleny, expert en gestió forestal. "Aquests corrents propis són terriblement perillosos, ja que en un determinant moment pot haver-hi un canvi de vent i deixar atrapats els mitjans que treballen en l’extinció del foc".

Són uns focs que alliberen tal quantitat d'energia que es propaguen amb més rapidesa i en direccions imprevisibles. L'acumulació de biomassa per les pluges de la primavera, combinada amb les altes temperatures d'aquest estiu en uns terrenys escarpats, han creat les condicions idònies per a un comportament explosiu d'aquests incendis.

"Hi ha una continuïtat enorme de combustible, una acumulació i un potencial de foc immens", diu Delgado. "Ens trobem amb camps agrícoles abandonats que tenen molta herba i això permet una propagació molt ràpida de l'incendi".

Es considera gran incendi forestal el foc que supera les 500 hectàrees. Els de la Vall d’Ebo i Begís multipliquen per més de vint aquesta superfície i els experts pronostiquen un futur inquietant. "Aquests incendis tenen tots els components per a ser cada vegada més potents, més incontrolables i a més, més perniciosos", conclou Delgado.

També et pot interessar

stats