La Generalitat estudia demanar la declaració de zona catastròfica per a la Vall d'Ebo i Begís

Puig advoca per una "gran acció reforestal" tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya per a combatre el canvi climàtic

Diverses persones contemplen de lluny l'incendi de Begís
Diverses persones contemplen de lluny l'incendi de Begís / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat aquest dijous que estudien demanar al govern espanyol la declaració de zona catastròfica per als terrenys forestals afectats pels incendis de la Vall d'Ebo i de Begís, que han calcinat conjuntament més de 24.000 hectàrees. "El bosc mediterrani es recupera, afortunadament. És resilient. El que està clar és que es tardarà dècades a tornar a tindre una muntanya com el que teníem a la Vall d'Ebo o l'Alt Palància", ha declarat en una entrevista en la Cadena SER.

Puig ha mostrat la seua "enorme tristesa i dolor" davant dels focs i ha garantit que la Generalitat impulsarà les tasques de reforestació "quan es puga", a partir d'una planificació basada no sols a replantar el que s'ha cremat. Ha advocat així per una "gran acció reforestal" tant a la Comunitat Valenciana com al conjunt d'Espanya per a combatre el canvi climàtic, ja que "el bosc és el gran captador de CO₂".

Preguntat per si s'han vist desbordats pels incendis, ha assegurat que han comptat amb "mitjans aeris suficients" i amb la "gran faena" de més de mil efectius als quals ha agraït el seu esforç per "donar la cara cada dia". I ha remarcat que la "gran prioritat" de moment és extingir-los i salvaguardar la seguretat de les persones.

També ha valorat el compromís i el suport del govern espanyol "en tot moment" i de comunitats autònomes veïnes com Catalunya, Aragó, Castella-la Manxa i Múrcia. "Hi ha hagut mitjans i hi ha mitjans", ha recalcat. Això sí, el cap del Consell ha reconegut que davant d'incendis complicats com aquests "és obvi que es necessitarien moltíssims més recursos". Ha destacat, a més, que durant 2022 s'han extingit més de 1.150 focs forestals a la Comunitat Valenciana, cosa que ha lligat amb l'avanç de la tecnologia, els recursos i la formació.

Respecte a si les muntanyes afectades estaven netes, ha remarcat que no és una "formulació correcta" plantejar-ho així perquè "ningú pot pretendre que les muntanyes estiguen sectoritzades". "La muntanya mai pot ser un jardí", ha dit. Sí que ha reconegut que "és evident que hi ha més combustible del que seria raonable i menys capacitat de reacció" per la despoblació de les zones rurals, cosa que a parer seu cal tindre en compte. Per això ha apostat per millorar tant els accessos com la prevenció d'incendis i l'adaptació a les noves tecnologies en els treballs d'extinció.

Ajudes per a pal·liar els danys dels incendis

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana sol·licitarà a l'executiu espanyol la declaració de zona greument afectada per emergència per als territoris danyats pels últims incendis produïts en la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat el president del PPCV, Carlos Mazón, qui ha destacat la urgència de la declaració i ha demanat que "les ajudes arriben al més prompte possible". "Sol·licitarem aquesta declaració tant a les Corts com al Congrés i el Senat. No podem esperar. Precisament perquè les persones són el primer, les ajudes no es poden eternitzar", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats