La pluja alleuja l'incendi de la Vall d'Ebo, amb perímetre estable i sense flama

Les vora 1.500 persones evacuades comencen ja a tornar a casa, reobrin les carreteres i els bombers confien a estabilitzar el foc en les pròximes hores

Vista de les muntanyes del terme municipal de Pego, aquest dijous
Vista de les muntanyes del terme municipal de Pego, aquest dijous / Ajuntament de Pego
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'agost 2022 - 09:21 Actualitzat: 18 d'agost 2022 - 13:19

Després de quatre dies d'incansable lluita contra el foc declarat a la Vall d'Ebo, la pluja s'ha convertit en aliada dels bombers i ha ajudat a acotar el perímetre, que es manté aquest dijous en 80 quilòmetres. La millora de les condicions meteorològiques ha sigut crucial, ja que han baixat les temperatures, ha augmentat la humitat i l'aigua penetrada en terra ha fet que es gele. Des del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant apunten quasi amb seguretat que les dimensions de l'incendi ja no creixeran i confien poder donar-lo per estabilitzat en les pròximes hores. Emergències ha confirmat aquest dijous que no hi ha flama "en cap front" i que s'ha aconseguit mantindre a ratlla el focus que va revifar dimecres a Benimassot.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha confirmat que "si no canvia res" en les pròximes hores podria donar-se per estabilitzat el foc. Segons ha explicat després de la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi), el perímetre està "totalment fronteritzat" i l'extinció marxa bé en termes generals.

Optimisme moderat

La superfície devastada es manté en 11.750 hectàrees a les comarques de la Marina Alta i el Comtat, tot i que el foc també va afectar la Safor. Aquest dijous hi ha més optimisme, però contingut. Pepe Cerdá, portaveu dels Bombers d'Alacant, remarca en declaracions a Les notícies del matí que encara no "donen per resolt" l'incendi, a pesar de la pluja, perquè el terreny encara està molt calent. I per això sosté que tampoc no es pot garantir la tornada a casa dels veïns evacuats, vora 1.500 persones d'una desena de municipis.

Fonts del Consorci assenyalen que queda molta feina abans de poder considerar controlat el foc i sufocar-lo definitivament. En capes internes per davall de la superfície sí que queda flama i, per tant, encara cal refredar molt el terreny. Al peu del canó continuen treballant a estall els efectius terrestres i els mitjans aeris per a evitar que el foc puga revifar. La previsió per a hui és que la Unitat Militar d'Emergències es retire progressivament de la zona durant la jornada.

El veïnat evacuat torna a casa

Dimecres a la nit les autoritats donaren llum verda perquè la població evacuada en els municipis afectats començara a tornar a les seues vivendes progressivament. La Creu Roja ha començat a desmuntar els albergs provisionals instal·lats a Pego i Muro d'Alcoi on pernoctaren alguns desallotjats. Moltes d'aquestes persones han passat fins a tres nits fora de casa.

Residents de la Vall de Gallinera són els primers que han pogut tornar, segons ha confirmat el servei del 112. Al llarg del dia es continua amb la reubicació de la població evacuada dels altres municipis, una desena. El veïnat de Benialí, a la Vall de Gallinera, també està ja a casa, tal com ha contat en Les notícies del matí Vicent Ciscar, un veí que ha viscut amb autèntica "impotència" els últims dies reallotjat a l'alberg de Pego.

El retorn es fa de manera esglaonada i amb tota la prudència. De moment, només s'ha autoritzat l'accés del veïnat de les poblacions de la Vall de Gallinera i de Margarida, a Planes.

Carreteres i pobles oberts

Les autoritats demanen precaució per l'estat de les carreteres, que ja han sigut reobertes al trànsit. La direcció de l'extinció de l'incendi ha pres la decisió després de l'última reunió al lloc de comandament avançat pel positiu avanç de les tasques per a apagar-lo. Durant aquest dijous, els operaris treballen per a netejar les vies i retirar-ne les restes d'arbratge i pedres acumulades.

L'Ajuntament de Fageca, al Comtat, demana "màxima precaució" i recomana a la població no transitar per pistes forestals per a evitar accidents.

També et pot interessar

stats