L'incendi de Begís té un perímetre superior als 150 quilòmetres i amenaça la serra Calderona

Les autoritats han decidit el desconfinament de Viver i han ordenat desallotjar Andilla i confinar les Alcubles

Una imatge de l'incendi de Begís, aquesta dijous
Una imatge de l'incendi de Begís, aquesta dijous / Efe (Biel Aliño)

La situació de l’incendi de Begís és “molt complexa” i l'avanç cap al sud, sense fre, ja amenaça la serra Calderona. Així ho ha assegurat la consellera d’Interior, Gabriela Bravo, en la roda de premsa posterior del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) per avaluar l’evolució de l’incendi. 

Bravo ha deixat clar que el foc avança amb força, amb una potencialitat “extrema” i un “comportament agressiu” que posa en risc l'entrada a la Calderona. Per tal de fer-li front, ha avançat que es mantindran els mitjans terrestres al llarg de la nit i s’ampliaran a primera hora de divendres, amb més mitjans aeris procedents d’Alacant i una nova unitat terrestre de la Unitat Militar d’Emergències. 

El foc ha cremat ja 13.100 hectàrees i supera en superfície afectada el de la Vall d'Ebo, amb un perímetre superior als 150 quilòmetres.

L’oratge ha tingut un paper determinant en els treballs dels bombers. A una orografia complexa, tal com ha apuntat la consellera, s’ha unit un vent “erràtic” que permanentment ha obligat a canviar les estratègies d’extinció.

Sobre les previsions de cara a l’arribada de la nit, el director del Post de Comandament, Fernando Kindelán, ha dit que no són favorables. Hi ha ràfegues de vent de 20 a 40 quilòmetres per hora, que obligaran els efectius a anticipar les estratègies en tot moment. 

En aquests moments, estan desallotjats els municipis de Begís, Toràs i Teresa i han desconfinat Viver. Però a mitjan vesprada, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha anunciat el confinament de les Alcubles, als Serrans, amb una població de vora 600 habitants. Es tracta d’una mesura preventiva per la possible afectació del fum de l’incendi. A les 18:00 hores, el servei d'Emergències també ha informat a les xarxes que confinen el municipi d'Andilla i desallotgen les pedanies de la Pobleta, Artaix i Osset. En un comunicat, l’Ajuntament d’Andilla ha demanat al veïnat que es desplace sempre per carreteres principals i evite els camins secundaris. 

L'Ajuntament de Begís ha comunicat al veïnat que encara no es pot tornar al municipi i que l'evacuació continua vigent. "El foc és imprevisible ara mateix", ha remarcat el consistori de l'Alt Palància, que remet a les 20:00 hores per a rebre noves indicacions. També ha recordat que les explotacions ramaderes podran demanar autorització per a accedir si abans presenten la documentació corresponent. En el mateix sentit s’ha pronunciat Bravo, que ha dit que no es considera convenient que el veïnat encara no torne a casa. 

Al llarg de la vesprada, els efectius han treballat especialment en els voltants dels municipis del Toro i Altura, i en el nucli de població de Canales, on el foc continua actiu, segons han informat fonts del Consorci Provincial de Bombers de Castelló. En concret, un gran nombre de mitjans aeris treballa en l’extinció d’un punt calent a la zona de la Cueva Santa, que s’ha reactivat. 

També et pot interessar

stats