L'incendi de Begís, estabilitzat i amb l'oratge a favor

Deu mitjans aeris i desenes d'unitats terrestres continuen treballant en tasques de control i refredament de l'incendi, en el qual no queden front actius

Imatge d'una zona boscosa cremada durant l'incendi forestal de Begís
Imatge d'una zona boscosa cremada durant l'incendi forestal de Begís / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'agost 2022 - 11:22 Actualitzat: 22 d'agost 2022 - 16:54

Una desena de mitjans aeris (un d'ells del govern d'Aragó) i 300 efectius terrestres treballen aquest dilluns en tasques de refredament i control de l'incendi de Begís (l'Alt Palància), que evoluciona favorablement i s'ha estabilitzat després d'haver cremat 19.000 hectàrees. No hi ha cap front actiu, encara que diumenge es van neutralitzar reproduccions del foc a Andilla i es va continuar treballant en les zones properes a la Cova Santa i al Toro.

A les 16:00 hores del dilluns, el Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d'Emergències ha desmobilitzat l'UME, segons ha informat el 112 GVA, que ha agraït el treball al costat de la resta de serveis d'extinció que han format part del dispositiu. 

Les condicions meteorològiques són favorables, amb vents de menor intensitat dels registrats en els últims dies. Tanmateix, la Generalitat manté activa la preemergència per risc d'incendi extrem a la zona i a l'interior de la província de València.

L'estabilització és la fase prèvia al control de l'incendi. Indica que evoluciona favorablement i manca de fronts actius que avancen lliurement. Però encara hi continua havent foc. Per això quatre unitats de bombers de la Diputació de Castelló, nou unitats forestals i dues quadrilles d'Aragó i la Unitat Militar d'Emergències (UME) han treballat durant la nit en tasques de vigilància i control a peu de muntanya davant les possibles reenceses al llarg del perímetre, que es manté en 120 quilòmetres. Fins i tot s'han emprat drons de l'UME equipats amb càmera tèrmica per a localitzar punts calents.

Les previsions de temperatura i humitat anticipen un risc d'incendi extrem a la zona, com també a l'interior de la província de València. A primera hora del matí s'han reincorporat deu mitjans aeris, un dels quals d'Aragó, per a atacar els punts encara amb flama. Tanmateix, atesa l'evolució favorable, s'ha renunciat a sol·licitar mitjans de reforç del Ministeri de Transició Ecològica.

Les autoritats han fet una crida a la responsabilitat i han demanat a la ciutadania que no s'acoste a les zones cremades a fer fotografies, on "el terreny no és segur".

A última hora de dissabte, Puig assegurava que l’incendi de Begís “avançava cap a la resolució d’una manera positiva”, després d’una vesprada complicada, especialment entre les 15 i les 19 hores, en què hi ha hagut diversos rebrots del foc en el front nord. 

En imatge, l'impacte del foc al pantà de Toràs, un dels termes municipals més afectats per l'incendi de Begís
En imatge, l'impacte del foc al pantà de Toràs, un dels termes municipals més afectats per l'incendi de Begís / Xavier Melero
Columnes de pins calcinats a Teresa, una de les localitats afectades per l'incendi de Begís
Columnes de pins calcinats a Teresa, una de les localitats afectades per l'incendi de Begís / Teresa Bayarri

També et pot interessar

stats