L'embolic de la fiscalitat: quines autonomies abaixaran impostos?

La Comunitat Valenciana és el primer territori socialista a anunciar una rebaixa fiscal a rendes per davall dels 60.000 euros mentre augmenta el malestar del govern espanyol per la pugna entre autonomies

Imatge d'arxiu d'una calculadora i bitllets d'euro
Imatge d'arxiu d'una calculadora i bitllets d'euro / Shutterstock

La Comunitat Valenciana entrava aquest dimarts de ple en l'espiral d'abaixada d'impostos que iniciava fa una setmana el president andalús, el popular Juanma Moreno. Ximo Puig va anunciar una reforma fiscal que afectarà el 97% dels contribuents, tots els que cobren menys de 60.000 euros anuals.

Fins a set governs autonòmics han aprovat ja rebaixes en l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), la majoria del PP. El valencià és el primer on ho fa un executiu socialista. La proposta de Puig, encaminada a beneficiar les classes mitjanes i baixes, ha causat cert recel en el govern estatal, poc partidari de la "guerra fiscal" entre territoris. Moncloa treballa actualment, de fet, en un altre paquet que va en la direcció contrària per a augmentar els tributs dels qui més tenen.

Els últims dies s'ha viscut a Espanya una mena de batalla de propostes entre les comunitats autònomes que en la pràctica es plasma en una espècie de tómbola d'impostos. Andalusia va fer el primer pas amb la supressió total del de patrimoni, seguint l'estela de Madrid —fins ara era l'única que el bonificava al 100%—. La mesura, fonamentalment, afecta els més rics, el 0,2% de la població que té més d'un milió d'euros (unes 16.000 persones).

Altres territoris populars tardaren poc a sumar-se al carro de les reduccions tributàries deflactant la tarifa autonòmica de l'IRPF. La proposta varia en funció de les regions. Així, Castella i Lleó permetrà la rebaixa del primer tram en un 5,3%, mentre que Madrid i Múrcia ho faran un 4,1% en tots els trams de la tarifa autonòmica. Andalusia busca copiar el model madrileny de Díaz Ayuso i opta per un 4,3% en els tres primers trams.

La diferència és que a la Comunitat Valenciana, en canvi, Puig ha parlat d'un ajust fiscal "progressiu" per a les rendes per davall de 60.000 euros, que s'inclouen en els quatre trams inicials. Com que de moment no s'han publicat les noves taules, no se sap encara com quedarà el tribut una vegada aplicada la rebaixa. Segons les xifres que el mandatari mateix va esmentar, qui cobre menys de 10.000 euros podrà estalviar-se 94,5 euros anuals (21%); qui en guanye 20.000, 117 euros (7,3%); i fins a 30.000 podran quedar-se a la butxaca 67 euros (2,2%).

En l'estela de Puig quatre autonomies més amb presidents socialistes han anunciat ja que estan estudiant o preparant una rebaixa d'impostos: Aragó, Castella-la Manxa, Canàries i Navarra. També el president de Cantàbria, el regionalista Miguel Ángel Revilla, ha avançat aquest dimecres que no vol quedar-se fora d'aquesta marea fiscal.

En total, de les dèsset comunitats autònomes que hi ha a l'Estat, dotze han anunciat abaixades d'impostos o estan valorant-les.

També et pot interessar

stats