L'IPC es modera fins al 9% al setembre pel menor cost de la llum i la gasolina

Amb aquesta moderació d'1,5 punts, la inflació suma dos mesos de descensos en la seua taxa interanual des del pic de juliol, quan l'IPC es va situar en el 10,8%

L'IPC es modera fins al 9% al setembre pel menor cost de la llum i la gasolina / À Punt NTC / Alberto Ortega (Europa Press)

L'índex de preus de consum ha disminuït sis dècimes al setembre amb relació al mes anterior i ha retallat la seua taxa interanual 1,5 punts fins al 9%, baixant dels dos dígits després d'haver encadenat tres mesos consecutius per damunt del 10%, segons les dades avançades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística.

La dada de setembre, que haurà de ser confirmada a mitjan octubre, és 1,8 punts inferior al pic aconseguit el mes de juliol passat, quan l'IPC es va situar en el 10,8%, el seu nivell més alt des de setembre de 1984.

Amb aquesta moderació d'1,5 punts, la inflació suma dos mesos consecutius de descensos en la seua taxa interanual després que a l'agost baixara tres dècimes, fins al 10,5%.

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 9% es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, a l'abaratiment dels carburants i del transport.

En termes mensuals (setembre sobre agost), l'IPC registra un descens de sis dècimes, la seua major reculada mensual des de juliol de 2021, quan va baixar huit dècimes.

La inflació subjacent es modera fins al 6,2%

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que ha disminuït al setembre dues dècimes, fins al 6,2%, situant-se quasi tres punts per davall de l'IPC general.

És el primer descens que registra la inflació subjacent després de catorze mesos consecutius d'ascensos, que van portar aquest indicador a assolir el mes passat el seu nivell més alt des de gener de 1993 (6,4%).

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de setembre el pròxim 14 d'octubre.

També et pot interessar

stats