Entren en vigor els descomptes en el transport: quins abonaments són gratuïts i quins estan rebaixats?

La mesura busca pal·liar l'efecte de la pujada dels costos energètics i la inflació en les economies domèstiques

Estació d'Amado Granell-Montolivet de la Línia 10 de Metrovalencia
Estació Amado Granell - Montolivet, de la Línia 10 de Metrovalència / Generalitat

Des d’aquest dijous, 1 de setembre, ja es poden usar els bons gratuïts de rodalia i mitjana distància de Renfe, dels quals la companyia pública ha expedit més de 18.000 bons a la Comunitat Valenciana. Aquesta mesura forma part del pla del govern espanyol per a pal·liar l'efecte de la pujada dels costos energètics i la inflació en les economies domèstiques.

Les targetes tenen un termini de validesa de quatre mesos, fins al 31 de desembre pròxim. Seran gratuïtes en el cas de rodalia i mitjana distància, i estaran bonificades al 50% als trens Avant (els de mitjana distància que circulen per línies d'alta velocitat).

Encara que els abonaments són gratuïts, aquelles persones que vulguen fer-se’n un hauran de depositar una fiança de 10 euros en el cas de rodalia, i de 20 euros per a mitjana distància, que es tornarà al final del període d'utilització si s'han fet almenys 16 desplaçaments en els quatre mesos de vigència.

També s'han creat uns nous abonaments comercials, amb condicions similars per als Avant, per a les rutes d'alta velocitat en les quals no hi haja obligacions de servei públic (OSP) ni acords marc, i el temps de viatge siga de menys de 100 minuts. Aquests tindran una bonificació del 50% durant el període de vigència.

Rebaixes en el transport públic de competència de la Generalitat

Aquest dijous també entren en vigor les rebaixes en tots els serveis de transport públic de competència de la Generalitat. Aquesta reducció addicional d'un 30% en el preu dels abonaments i dels títols multiviatge, se suma a la reducció de fins al 50% que ja està vigent.

La mesura també s'aplicarà fins al 31 de desembre de 2022 i n'estan exclosos els bitllets senzills i d'anada i tornada. Posteriorment, des de l'1 de gener fins al 31 de gener de 2023 els títols adquirits dins del període bonificat seran susceptibles d'utilització.

Preus dels títols a València

En el cas de València i l’àrea metropolitana, destaca la bonificació en els títols SUMA que integren en una sola targeta els serveis de Metrovalència, Metrobús, EMT i Renfe-Rodalia. El SUMA 10 passa de 8 a 5,60 euros per a una zona; de 12 a 8,40 euros en dues zones; i de 20 a 14 euros en tres zones. El SUMA mensual passa a costar 24,5 euros per a una zona i 37,1 per a tres zones. El SUMA mensual jove d'una zona costarà 20,8 euros i el de tres zones 31,55 euros. Pel que fa als títols mensuals Gent Major i Mobilitat per a tres zones passaran a costar 6,80 euros. 

A més, els bons de deu viatges de Metrobús, Metrovalencia i l'EMT passen de 8,5 a 6 euros.

Graella dels nous preus del transport a València
Graella dels nous preus del transport a València / Jaume R. Lloret

En el cas del títol Mobilitat anual, es reintegraran els imports corresponents per períodes quinzenals, coincidents amb el període bonificat, tant en targetes adquirides com de targetes en ús. 

Quant a Metrovalència, la reducció del 30% s'aplicarà en tots els títols TuiN i abonaments temporals. El descompte addicional s'afegirà a les reduccions existents per a TuiN Jove, Família Acollidora i Família Nombrosa General i Especial.

Preus al transport públic d’Alacant

En la zona TAM d'Alacant, el bo Móbilis de 10 viatges passarà a costar 6,05 euros. El bo Móbilis jove de 30 viatges es redueix fins a 14,8 euros. El bo escolar de 30 viatges, costarà 11,55 euros. Els títols Bo 30 dies es redueixen a 28 euros i el títol Ruta 4/30 Jove a 10,50 euros.

Graella dels nous preus del transport a Alacant
Graella dels nous preus del transport a Alacant / Jaume R. Lloret

Els títols del TRAM d'Alacant sumen el 30% de descompte addicional als descomptes aplicats al juny de fins a un 50%. Així, el Bo 10 d'una zona costarà 5,6 euros, de dues zones serà de 8,4 euros, i el de tres zones, de 14 euros. El Bo 30 d'una zona quedarà en 15,95 euros; el bo de dues zones, en 23,9 euros; i el de tres zones, a 39,9 euros.

El títol 24 hores s'ha fixat en 5,6 euros i el mensual Gent Major i Mobilitat passen a costar 6,75 euros. En el cas d'aquests dos títols de periodicitat anual, com en el cas de València, s'ha previst reintegrar els imports corresponents per períodes quinzenals.

Preus per al TRAM de Castelló

Finalment, en el TRAM de Castelló, el bo de 10 viatges passarà a costar 5,7 euros i el de títol per a 30 dies costarà 21 euros. 

Graella dels nous preus del transport a Castelló de la Plana
Graella dels nous preus del transport a Castelló de la Plana / Jaume R. Lloret

També et pot interessar

stats