Llum verda per a abaixar l'IVA dels productes d'higiene menstrual al 4% el 2023

Tampons, compreses o anticonceptius tindran el tipus superreduït de l'impost en lloc de l'actual 10%

Imatge d'arxiu d'un necesser amb productes d'higiene menstrual
Imatge d'arxiu d'un necesser amb productes d'higiene menstrual / Shutterstock

El paquet de mesures fiscals amb què el govern espanyol vol esmortir els efectes de la inflació inclou també la rebaixa de l'impost sobre el valor afegit (IVA) del 10% al 4% per a productes d'higiene íntima, com ara compreses, tampons o copes menstruals. La iniciativa, que també s'aplicarà sobre els anticonceptius, és una reivindicació històrica del moviment feminista i una petició reiterada dels socis d'Unides Podem en la coalició de l'executiu. 

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat en roda de premsa aquest dijous que els pressupostos generals de l'Estat del 2023 contemplen aquesta baixada tributària, que serà efectiva a partir de l'any que ve. 

Poc després, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, celebrava en Twitter la notícia: "És de justícia fiscal i feminista", ha assenyalat. Al seu juí, combatre "la pobresa menstrual és un deure per a protegir la salut de totes les dones".

Espanya és, juntament amb Itàlia, un dels països on existeix una "taxa rosa" de manera més acusada. Així es coneix el cost addicional que paguen fonamentalment les dones per a adquirir productes d'higiene íntima, que fins ara estan gravats amb el 10% i no amb el 4% d'IVA superreduït, com en el cas d'altres elements considerats de primera necessitat. Les Canàries són l'única autonomia on no hi ha gravamen des del 2018. 

El govern de coalició, integrat per PSOE i Unides Podem, s'havia compromés en diverses ocasions aquesta legislatura a rebaixar la tipificació d'aquests productes al 4%. Ja ho feren el 2018, però la iniciativa va quedar en suspens poc després en parar-se l'aprovació dels pressupostos, els últims abans de les eleccions. 

La denominada "taxa morada" per a reduir l'IVA de compreses, tampons i altres productes d'higiene íntima també va quedar fora en els comptes públics del 2022 i, en acabant, de la llei que reforma l'avortament a Espanya. Aleshores, la ministra d'Igualtat es va comprometre a "continuar donant la batalla" per a aconseguir que es fera realitat. 

També et pot interessar

stats