Pobresa menstrual a Espanya: el 20% de les dones ha tingut dificultats per a comprar productes d’higiene femenina

Un estudi de l’Institut Jordi Gol i Gurina destaca que l’11,6% de les dones usa paper higiènic com a producte menstrual

Imatge d'arxiu d'un necesser amb productes d'higiene menstrual
Imatge d'arxiu d'un necesser amb productes d'higiene menstrual / Shutterstock

L’IVA supereduït del 4% per als productes sanitaris per a la menstruació a ha quedat fora de la llei de l’avortament que aquest dimarts ha aprovat el Consell de Ministres. La norma arreplega per primera vegada un apartat amb mesures com la baixa específica per a les dones que tinguen regles incapacitants, però finalment el Ministeri d’Igualtat no ha pogut tirar avant una de les seues apostes estrela, que preveia també el repartiment de compreses o copes menstruals en centres educatius, serveis socials o presons. 

Aquests tipus de productes tenen hui dia un IVA del 10%, a pesar de ser productes de primera necessitat i imprescindibles per a les dones. Segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris, la despesa mitjana d’aquelles que opten per compreses, tampons i bragues menstruals podria arribar a superar els 50 euros anuals. La copa menstrual és l’opció més econòmica, ja que el seu cost frega els 5 euros i té una durada de cinc anys. 

Dos de cada deu dones ha tingut dificultats per comprar articles sanitaris

L’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) està duent a terme l’estudi Equitat i salut menstrual amb l’objectiu d’identificar i comprendre la inequitat menstrual, així com la salut de les dones que menstruen a Espanya. En la investigació, que encara està oberta, han participat ara vora 1.900 dones que menstruen. 

En les primeres conclusions de l’estudi, destaca que el 19,2% de les enquestades, en algun moment de la seua vida, ha tingut algun tipus de dificultat econòmica per a comprar productes menstruals. Aquest percentatge de pobresa menstrual, segons les investigadores, podria ser més elevat entre aquells col·lectiu en situacions econòmiques desfavorides. 

L’11% de les participants usa el paper higiènic per al sagnat

Les participants de l’informe també han apuntat quins són els diferents productes que utilitzen quan menstruen. El 74,6% de les enquestades en fa servir del tipus no reutilitzables (compreses i tampons d'un sol ús), mentre que més de la meitat usa productes reutilitzables (copa menstrual, compreses de tela, bragues menstruals). 

Però, destaca que l’11,6% de les dones empra paper higiènic i el 4,3% bolquers com a productes menstruals; uns articles que no estan dissenyats per a la gestió menstrual. El seu ús, tal com avancen les investigadores, podria ser una de les conseqüències de la falta d'accessibilitat a productes menstruals.

Tipus d’IVA desigual a Europa

El tipus d’IVA que apliquen als articles productes sanitaris per a la menstruació és desigual a Europa i va des del 0% a Irlanda (l’únic que no n’aplica cap) fins a superar el 20% en el cas dels països nòrdics o Hongria, entre d’altres. 

En el cas d’Espanya, es manté en la franja d’entre el 10 i el 15% d’impost, en què també es troben Itàlia, Àustria, Eslovàquia i Islàndia. Però destaca que tretze països, entre ells França, Alemanya o els Països Baixos, es troben per davall del llindar del 10%. 

També et pot interessar

stats