El 13,2% de la població valenciana ha rebut ja la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19

La falta de dosis, principal entrebanc de la campanya de vacunació que continua aquest dissabte i està previst que s’accelere amb l’arribada del preparat monodosi de Janssen. 

Població vacunable que ha rebut la primera dosi
Població vacunable que ha rebut la primera dosi / Marta Pascual

Després de tres mesos de vacunació, el 13,2% dels vora 4,3 milions de valencians i valencianes que ara per ara poden ser immunitzats -majors de setze anys- ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Aquest percentatge, per sota de la mitjana estatal, que ara mateix se situa en el 13,8%, eleva a 564.393 el nombre de persones amb immunitat parcial contra el coronavirus, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat.

Pel que fa a la inoculació de la segona dosi, 257.143 persones ja han rebut la pauta completa d'immunització a la Comunitat Valenciana. Aquesta xifra està per sota de la previsió anunciada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, que fa dos mesos va anunciar que l'objectiu del Consell era tindre 300.000 persones vacunades a finals de març. Al nostre territori, la població vacunable que ha rebut les dues dosis és el 6%, un 1% per sota de la mitjana estatal.

Quant a les persones de més de 80 anys, estava previst que el 31 de març estiguera vacunat el 80% d'aquest col·lectiu, però de moment, si bé el 84,1% ja ha rebut la primera dosi, només el 43,2% té les dues dosis. 

Aquestes xifres contrasten amb les de les persones entre 70 i 79 anys que han començat la pauta d'immunització: el 2,9%, un total de 12.527. A hores d'ara a la Comunitat Valenciana hi ha més joves entre 18 i 24 anys que han rebut una primera dosi de la vacuna (15.542).  

La campanya en el sector educatiu, que ha durat quatre jornades distribuïdes en dues setmanes, i que ha finalitzat aquest dijous, ha sigut cabdal per a impulsar la vacunació en aquests trams d'edat. En total, han rebut la primera dosi d'AstraZeneca –el sèrum amb què s'està immunitzant els sectors essencials– quasi 146.000 persones de més de 3.000 centres educatius, segons xifres de la Conselleria de Sanitat Universal. La segona injecció per a completar la pauta està prevista d'ací a dotze setmanes, al mes de juny.

Aquestes dades posen de manifest que el ritme de vacunació s'hauria d'accelerar molt per tal d'arribat a immunitzar el 70% de la població abans de l'estiu. 

Aquest dissabte el president ha volgut posar l’accent en els col·lectius amb un elevat percentatge d’immunitat contra la Covid-19. Així doncs, a les persones majors residents se’ls han administrat 29.726 primeres dosis i 26.817 segones. El 98% han rebut una dosi i el 90% ja tenen la pauta completa. 

El personal sanitari i sociosanitari ha rebut 161.382 primeres dosis i 114.989 segones. El 90% ha rebut la primera dosi i el 64,5% ja té la pauta completa. 

43.014 grans dependents han rebut la primera dosi i 22.280 també la segona.

Les forces de seguretat i Protecció Civil han rebut 25.333 primeres dosis (86%) i el personal docent, 125.195 (86%).

La vacunació continua aquest dissabte i al llarg de la pròxima setmana s'espera acabar de vacunar el col·lectiu de majors de 80 anys i començar a immunitzar les persones de 79 anys. Simultàniament es preveu iniciar també la immunització d'altres grups considerats prioritaris. És el cas de les persones amb VIH o amb altres immunodeficiències; les que han rebut un trasplantament; les persones malaltes de càncer; i les que tenen síndrome de Down, majors de 40 anys.

La falta de dosis, el principal entrebanc de la campanya de vacunació

Amb l'arribada de 120.000 dosis d'AstraZeneca aquest divendres, la Comunitat Valenciana ha superat ja el milió de vacunes, una xifra suficient per a immunitzar mig milió de persones, ja que els preparats s'administren en dues dosis. El president de la Generalitat calcula que les partides de vacunes previstes en les pròximes setmanes permetran avançar cap a l'objectiu del 70% de la població valenciana immunitzada a l'estiu. En aquesta línia, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que l'objectiu de tindre vacunats 33 milions d'espanyols al llarg de l'estiu està "a tocar".

Aquesta mateixa setmana, el cap del Consell va admetre que la Generalitat preveu un ritme de vacunació "inferior al que ens agradaria", un alentiment del procés que va explicar per la falta de dosis, que posa en perill la campanya d'immunització massiva. Un pas més enllà de reivindicar “que es garantisca el màxim subministrament de vacunes”, Puig ha anunciat aquest divendres que demanarà al Comité Europeu de les Regions que es revise l’actual sistema de patents, perquè se suspenguen temporalment les patents de les vacunes contra el coronavirus, o bé que els països europeus busquen una altra iniciativa per a solucionar l'escassetat de vacunes que es registra a la Unió Europea.

De fet, l'Organització Mundial de la Salut ha qualificat d'"inacceptablement lent" el ritme de vacunació contra la Covid-19 a Europa, especialment en l'actual context marcat pels repunts que s'estan registrant en diversos països del continent, com ara França o Alemanya, impulsats per l'avanç de la variant britànica. L'organisme internacional considera que és necessari augmentar la fabricació de vacunes, reduir les barreres per administrar-les i utilitzar tots els vials que hi haja disponibles per a accelerar la immunització de la població europea.

També et pot interessar

stats