L'OMS, sobre el ritme de vacunació a Europa: "És inacceptablement lent"

La màxima autoritat sanitària del món veu "necessari" endurir les restriccions decretades en diversos països, per l'avanç de la variant britànica i l'augment de la mobilitat per la Setmana Santa. 

Diversos vianants passegen per un carrer de Niça (França), aquest dijous
Diversos vianants passegen per un carrer de Niça (França), aquest dijous / Eric Gaillard (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha qualificat d'"inacceptablement lent" el ritme de vacunació contra la Covid-19 a Europa, especialment en l'actual context marcat pels repunts que s'estan registrant en diversos països del continent, com ara França o Alemanya, impulsats per l'avanç de la variant britànica. 

"Les vacunes són la millor manera que tenim d'eixir d'aquesta pandèmia. No sols funcionen, també són eficaces per a previndre infeccions. No obstant això, el desplegament està sent inacceptablement lent. I mentre la cobertura continue sent baixa, hem d'aplicar les mateixes mesures socials i de salut pública que hem aplicat en el passat", ha subratllat en un comunicat el director regional de l'OMS per a Europa, Henri P. Kluge.

Per a ell, és necessari augmentar la fabricació de vacunes, reduir les barreres per administrar-les i utilitzar tots els vials que hi ha disponibles per a accelerar la immunització de la població europea. Segons els seus càlculs, només un 10% de la població del continent ha rebut almenys una dosi de la vacuna i a penes un 4% n'ha completat la pauta amb les dues injeccions. "El risc que la vacunació en curs proporcione una falsa sensació de seguretat a les autoritats i a la població és considerable, i això comporta un perill", ha explicat Kluge.

El perill d'una nova onada

L'organisme internacional també ha recordat que la setmana passada es va registrar un increment de positius per coronavirus en la majoria dels estats, amb 1,6 milions de nous contagis i prop de 24.000 morts. "Fa només cinc setmanes, el nombre de nous casos a Europa havia baixat a menys d'un milió a la setmana, però ara la situació és més preocupant que la que hem vist en diversos mesos", ha lamentat la directora regional d'Emergències de l'OMS per a Europa, Dorit Nitzan. 

En opinió de l'experta, el període festiu de Setmana Santa comporta "riscos associats" a "l'augment de la mobilitat" i les reunions socials, per la qual cosa ha tatxat de "necessari" l'enduriment de les restriccions que ha decretat molts països europeus. Un total de 27 aplica actualment mesures de diversa intensitat, i 21 mantenen vigents tocs de queda. En les últimes dues setmanes, 23 estats del continent han endurit les restriccions per a frenar la propagació de la pandèmia, mentre que 13 les ha flexibilitzades.

Tal com subratlla la màxima autoritat sanitària mundial, la variant britànica del virus (l'anomenada B.1.1.7) ja és la predominant a Europa i s'ha detectat de moment en 50 països del continent, per la qual cosa són necessàries accions addicionals per a controlar-la perquè és més transmissible. 

L'impacte de la vacunació

L'OMS assenyala que els contagis han augmentat en tots els grups d'edat menys en els majors de 80 anys, fet que evidencia l'impacte que està tenint la vacunació, ja que la població més gran ha sigut la primera a rebre la immunització contra la Covid-19. Es calcula que s'ha salvat la vida a més de 6.000 persones majors de 70 anys des que es va començar la vacunació, segons dades de Public Health England.

També et pot interessar

stats