Els territoris més avançats en la vacunació estrenen la normalitat postpandèmia

Israel recupera les celebracions del Diumenge de Rams amb carrers atapeïts de fidels i Gibraltar permet passejos sense mascareta en espais oberts.

Congregació de fidels en la processó celebrada a Jerusalem pel Diumenge de Rams
Congregació de fidels en la processó celebrada a Jerusalem pel Diumenge de Rams

La cara i la creu de la pandèmia. Mentre que els contagis de coronavirus segueixen augmentant en tot el món, especialment a Europa i Amèrica, i fan presagiar una quarta onada –l'últim balanç de l'Organització Mundial de la Salut apunta cap a una tendència a l'alça per quarta setmana i xifra en vora 3,3 milions els nous casos en eixe període–, algunes zones del planeta poden presumir d'estar més a prop cada vegada de la normalitat tal com s'entenia abans de l'emergència sanitària. Són països com Israel, el més avançat en la vacunació en relació amb la seua població, o Austràlia, considerat com dels deu millors del món pel que fa a la gestió de la crisi de la Covid-19. Però també hi ha un oasi d'eixa normalitat en plena península Ibérica, ja que Gibraltar, amb quasi un 80% de la població immunitzada, és un dels primers territoris de tot el món que comença a deixa arrere les restriccions pel virus. 

Jerusalem recupera el Diumenge de Rams

A Jerusalem (Israel), la processó del Diumenge de Rams ha tornat a inundar els carrers després que el 2020 s’haguera de suspendre per la pandèmia. La marxa, que recrea l'entrada triomfal de Jesús des de la muntanya de les Oliveres, ha congregat milers de fidels a la ciutat, tot i que eren només locals palestins i residents internacionals. A diferència d'altres anys, quan han participat milers de pelegrins procedents de tot el món, la d'aquest diumenge ha sigut una processó menor, però encara així concorreguda i amb la música, l'entusiasme i l'agitar de fulles de palma que la caracteritzen. L'església del Sant Sepulcre ha reobert per als fidels amb una missa a primera hora del matí i posteriorment la celebració del Diumenge de Rams ha continuat en el santuari de Betfagé, que protegeix la pedra des de la qual, segons la tradició, Jesucrist va pujar al ruc que el va traslladar a la ciutat fa més de 2.000 anys.

Més del 60% de la població israeliana ha completat ja la pauta de vacunació amb les dues dosis necessàries, segons xifres de Our World in Data, el que ha permés suavitzar les restriccions pel coronavirus i permetre congregacions que, en alguns moments, han descuidat el distanciament social. Les famílies jueves han pogut ajuntar-se al voltant d'una taula en el seder, el sopar ritual amb què comença el Péssah (Pasqua en hebreu). La Setmana Santa, però, transcorrerà sense pelegrins al país, que segueix amb les fronteres exteriors tancades a turistes estrangers des de març de 2020 per a contindre la propagació del coronavirus. Tampoc van assistir a les celebracions els milers de cristians de Cisjordània i de la franja de Gaza, territoris ocupats i amb fronteres que controla Israel, que solien obtindre permisos israelians per a accedir a Jerusalem, perquè la part est, on es desenvolupa la Setmana Santa, també està annexionada.

Gibraltar assaja la nova normalitat

Amb quasi un 80% de la població ja immunitzada, Gibraltar és un dels primers territoris del món a poder assajar un cert retorn a la normalitat i a deixar arrere les restriccions. Després d'eliminar el toc de queda, des del diumenge permet passejar sense mascareta pel carrer. És un pas més de l'operació Llibertat, com ha batejat el govern de la colònia britànica el procés que es va iniciar amb la vacunació contra la Covid-19 i que ara permet el territori, on viuen 34.000 persones. A partir de la mitjanit del dissabte ha deixat de ser obligatori portar mascareta en els espais oberts del carrer Main Street, la principal via del Penyal, i de la resta de carrers del centre urbà. Aquestes vies, les més concorregudes i en les quals es concentren els comerços, eren les úniques que fins ara mantenien l'obligatorietat d'usar aquest element protector per a passejar-hi, perquè des de l'1 de març es va permetre que en la resta, amb menys afluència de persones, es poguera circular amb la cara al descobert. La mascareta continua sent obligatòria, però, en espais públics tancats, comerços i en el transport públic.

Diverses persones passegen pel carrer Principal de Gibraltar sense mascareta
Diverses persones passegen pel carrer Principal de Gibraltar sense mascareta / Jon Nazca (Reuters)

El govern espanyol ha decidit alçar la restricció temporal de l'accés per via terrestre a l'espai Schengen a través de la frontera amb Gibraltar per raons de salut pública, segons s'arreplega en l'orde que publica aquest dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). La resolució deixa sense efecte la restricció d'accés per carretera a la colònia britànica a partir de les 18:00 hores del dimarts 30 de març.

Austràlia confina la tercera ciutat del país per set positius

El país oceànic pot presumir de ser un dels territoris del món referent en la lluita contra el coronavirus, amb menys de 30.000 casos i 909 morts registrades en més d'un any de crisi sanitària. Les claus de l'èxit passen pel seguiment de models “zero-Covid”, basats en una estratègia d'eliminació consistent a intentar esborrar qualsevol rastre del virus entre la població. A Austràlia es diferencien dues onades clares de la pandèmia, al març i a l'estiu de 2020, i des d'octubre la mitjana setmanal de contagis en tot el país a penes ha superat la trentena. La majoria de regions estan lliures de Covid-19, però aquest dilluns les autoritats australianes han ordenat confinar durant tres dies la ciutat de Brisbane, on resideixen 2,4 milions de persones, després d'haver detectat set infeccions comunitàries. 

La cap de govern de l'estat de Queensland, Annastacia Palaszczuk, ha informat de quatre casos locals amb la variant britànica, considerada altament contagiosa. El brot va començar fa tres setmanes, després que una metgessa que tractava un pacient amb Covid-19 que havia arribat de l'exterior s'infectara en un hospital de la capital de Queensland, que ara per ara té 73 casos actius, la majoria dels qual entre viatgers internacionals, d'acord amb dades oficials. El país, on es comptabilitzen a hores d'ara menys de 200 contagis actius, manté les fronteres tancades des de l'inici de la pandèmia per a evitar les infeccions dins del territori, encara que un error en els centres de quarantena a la ciutat de Melbourne per a persones retornades de l'exterior va provocar una segona onada al juliol passat.

Setmana crucial a Europa

A Europa, arranca una setmana clau per a l'evolució de la pandèmia amb les festes de la Setmana Santa per davant i un augment generalitzat de la quantitat de contagis que han portat diversos països a reforçar les restriccions. Preocupen especialment França, on continua agreujant-se la pressió hospitalària, i Alemanya, que es planteja restringir els moviments de la ciutadania de cara a les vacances. 

L'augment sostingut de la incidència amenaça de col·lapsar els hospitals francesos. La xifra de malalts ingressats puja sense treva fins al punt que les unitats de cures intensives de tot el país es troben al 93% de la capacitat, i a la regió de París (IIle de France) estan al 123%. França té sota confinament 19 departaments, que sumen més d'un terç de la població, mentre que 16 més estan en "vigilància reforçada". El president, Emmanuel Macron, no descarta aplicar noves restricions que podrien acabar en un tercer confinament total del país, si l'estratègia actual de tancaments regionals no funciona i continua empitjorant la pressió hospitalària. 

A Alemanya les UCI estan també al límit per la pujada de contagis i el personal sanitari demana mesures més severes. Un guant que ja ha arreplegat la cancellera, Angela Merkel, que aquest diumenge suggeria que la "nova pandèmia" al país pot exigir restringir la mobilitat interior de persones en determinades hores, una mesura que, de moment, no s'ha imposat a Alemanya des de l’inici de la crisi sanitària. La dirigent ha reclamat també més disciplina a les regions per a controlar les restriccions. 

Qui vullga eixir des d'aquest dilluns del Regne Unit sense motiu justificat s'enfronta a multes que poden arribar fins als 6.000 euros. Mentre tanca a l'exterior les fronteres, aquest país, que ja ha vacunat amb la primera dosi més de 30 milions de persones, continua la desescalada per regions que va iniciar-se el passat 8 de març. A Anglaterra es permeten a partir de hui les reunions a l'aire lliure, incloses en jardins privats, de fins a sis persones o de dues llars, així com els esports en l'exterior. El govern britànic alça també l'orde de quedar-se a casa i permet els desplaçaments dins del país, si bé manté la recomanació de treballar des del domicili mentre siga possible.

També et pot interessar

stats