És la vacunació massiva per edats una bona estratègia?

700.000 valencians i valencianes tenen entre 65 i 79 anys i la majoria encara no han sigut vacunats.

La vacunació amb AstraZeneca s'ha représ aquesta setmana als tres hospitals de campanya
Vacunació amb AstraZeneca als tres hospitals de campanya

Persones sanes de 30 anys vacunades i les que en tenen 75 i múltiples patologies sense immunització enfront de la Covid-19. Aquest és un exemple del que està passant a tot l'Estat amb l'actual estratègia de vacunació, marcada, sobretot, perquè no s'usa AstraZeneca per a tota la població.

José Antonio Forcada, president de l'Associació d'Infermeria i Vacunes recorda que, "des del primer moment" l'Agència Europea del Medicament i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) asseguraren que el vaccí es podia utilitzar en totes les franges d'edat.

Davant aquesta situació, des de diferents comunitats autònomes reclamen canviar d'estratègia, usar AstraZeneca per a totes les persones, i vacunar per edat, i no per professions considerades de risc, com personal de centres educatius o policies.

En aquesta línia, Forcada opina que el risc associat a aquests professionals, per les seues característiques d'edat, és menor que en les persones de més de 65 anys.

De fet, al voltant de 700.000 valencians i valencianes tenen entre 65 i 79 anys, un grup d'edat que suma el 25 % de les morts per coronavirus. Així doncs, María Garcés, doctora en Medicina Preventiva i investigadora de Fisabio, subratlla que són població de risc i requereixen vacunació "com més prompte millor".

D'ací a un mes, amb la nova vacuna monodosi de Janssen o si el Ministeri de Sanitat autoritza la inoculació d'AstraZeneca per a persones de més de 65 anys, aquesta situació podria canviar substancialment. La doctora Garcés demana "un poc de paciència" perquè d'ací a unes setmanes el ritme de vacunació s'incrementarà.

A Catalunya i al País Basc han tirat pel dret, i vacunaran de manera massiva per edats, i no per professions, a partir de la setmana que ve. Com que la vacunació massiva a la Comunitat Valenciana està prevista per a l'abril, aquestes estratègies estan condicionades de moment per l'arribada de vacunes suficients, el principal obstacle.

També et pot interessar

stats