AstraZeneca rebaixa l’eficàcia de la vacuna al 76%

En casos greus i les hospitalitzacions té una eficàcia total i en els casos simptomàtics, del 85%.

Diverses dosis de la vacuna d'AstraZeneca en un laboratori
Diverses dosis de la vacuna d'AstraZeneca en un laboratori / Reuters

La farmacèutica AstraZeneca ha rebaixat l’eficàcia de la seua vacuna un 3% en l’actualització de l’estudi que ha presentat als Estats Units a instàncies d’aquest país. Després del nou informe, l’eficàcia de la vacuna d’AstraZeneca passa del 79% inicial al 76% que s’estima ara. Ara bé, els resultats també indiquen una eficàcia del 85% en casos simptomàtics de Covid-19 entre els majors de 65 anys i és encara més elevada, del 100%, en casos greus de la malaltia o les hospitalitzacions.

L'estudi d’eficàcia d’AstraZeneca es va elaborar amb 32.449 voluntaris dels Estats Units, Xile i el Perú, que van rebre o bé dues dosis de la vacuna o un placebo.

Els nous resultats "coincideixen" amb els previs

El vicepresident executiu d’AstraZeneca, Mene Pangalos, ha afirmat que "l'anàlisi principal coincideix amb la provisional publicada anteriorment i confirma que la vacuna contra la Covid-19 és altament eficaç en adults, inclosos els de 65 anys o més".

Els experts independents que assessoren Joe Biden es van mostrar preocupats fa uns dies en assenyalar que les dades utilitzades per a l'estudi podien estar desactualitzades. Per això, l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units va instar AstraZeneca a "revisar les dades d'eficàcia".

El govern nord-americà plantejava aquest dubte dies després que alguns països europeus detingueren l’administració del preparat d’AstraZeneca després de detectar-se trombosis en determinades persones a les quals s’havia inoculat aquesta vacuna. 

Encara no autoritzada al país nord-americà

En el cas d’Espanya, es va reprendre aquest dimecres la vacunació amb les dosis d’Oxford. A la Comunitat Valenciana, la vacunació es va administrar a personal de serveis socials, així com als integrants de les forces de seguretat majors de 55 anys que havien quedat fora del calendari de vacunació d’AstraZeneca inicialment, abans que s’ampliara l’edat de vacunació recomanada. 

Els Estats Units han comprat 300 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca, encara que ara per ara no ha autoritzat a usar-la. Amb les dosis adquirides a Pfizer, Moderna i Johnson&Johnson té dosis de sobra per a tota la població.

 

També et pot interessar

stats