Sanitat acorda ampliar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca fins als 65 anys

Barceló demanarà incorporar la vacuna russa Sputnik en el pla d'immunització en la reunió del Consell Interterritorial.

Bodegó amb les diferents vacunes contra el coronavirus al mercat internacional
Hi ha diverses vacunes contra el coronavirus en el mercat internacional / Dado Ruvic (Reuters)

La Comissió de Salut Pública ha acordat ampliar l'ús de la vacuna d'AstraZeneca fins als 65 anys. La decisió de l'òrgan consultiu, que representa el Ministeri de Sanitat i els responsables autonòmics, es traslladarà aquest mateix dilluns a la comissió interterritorial, segons han avançat La Vanguardia i El País. El preparat d'AstraZeneca s'administrava fins ara a persones adultes menors de 55 anys, en aplicació del principi de precaució, ja que es considerava que la mostra de pacients majors no va ser suficient durant els assajos clínics. Països com França ja han ampliat les últimes setmanes el rang d'edat fins als 65 anys.

El Ministeri de Sanitat vol destinar les vacunes de Pfizer i Moderna en exclusiva per a persones amb patologies de risc i majors de 65 anys, i dedicar la d'AstraZeneca per a la resta de la població adulta.

Està previst que la Comissió Interterritorial done el vistiplau per a reprendre la vacunació amb AstraZeneca, després de la suspensió temporal per casos de trombosis en persones inoculades, que finalment l'Agència Europea del Medicament ha dissociat del fàrmac.

La Comunitat Valenciana la reprendrà dimecres per a col·lectius com el servei d'atenció a domicili, el personal de serveis socials municipals i els professionals de la sanitat privada. Així mateix, mantindrà el calendari previst per al personal docent i no docent dels centres educatius, als quals començarà a vacunar divendres i dissabte, i que continuarà la pròxima setmana el 31 de març i l'1 d'abril, Dijous Sant. Sanitat vol inocular la vacuna d'AstraZeneca a 150.000 persones en 4 dies i reprogramar "com més prompte millor" la immunització de la resta de personal dels centres escolars.

En declaracions a À Punt, el delegat de l'Associació Europea de Farmacèutics d'Hospital (EAHP), Miguel Ángel Calleja ha valorat com a "precipitada" la suspensió preventiva de la vacuna d'AstraZeneca i entén que l'ampliació del rang d'edat a 65 anys era previsible. Segons explica, en la pràctica mèdica és habitual que s'acaben emprant medicaments en pacients amb condicions clíniques diferents de les dels perfils inclosos en els assajos clínics, com passa amb les persones amb diabetis o malalties cardiovasculars, que solen quedar fora del testatge de molts fàrmacs. I recorda que la diferència d'edat, de 55 a 65 anys, no era significativa en la condició dels pacients, a diferència del que entén que passa amb persones majors.

Barceló demanarà incorporar la vacuna russa Sputnik V

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, plantejarà en la reunió del Consell Interterritorial que s'incorpore la vacuna russa Sputnik, segons es va acordar en la reunió interdepartamental de la Generalitat, per a accelerar la campanya.

Alemanya ja ha anunciat que adquirirà unilateralment la Sputnik V, una vegada tinga l'autorització de l'Agència Europea del Medicament (EMA) a fi de compensar el possible retard en els objectius de vacunació. És una demora que el comissari de compres de la Unió Europea, Thierry Breton, nega que s'haja de produir. A hores d'ara la Unió Europea només ha immunitzat menys d'un 10% de la població, en contrast amb el Regne Unit, que l'ha posada al 40% de la ciutadania –però amb dosi única– o amb els Estats Units, que ja ha inoculat dues dosis al 23% dels seus habitants.

Barceló també demanarà al Ministeri que quantifique el nombre exacte de vacunes Jansenn de Johnson & Johnson que arribaran a la Comunitat Valenciana, a fi de planificar la vacunació massiva planejada per al mes d’abril. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja ha avançat que està previst que Espanya puga rebre 5,5 milions de dosis, 300.000 de les quals s'entregarien a partir de la segona quinzena d’abril, 1,3 milions al maig i 3,9 milions al juny. 

Nova partida de 67.800 dosis de Pfizer

La Generalitat vol recuperar el temps perdut. La previsió es punxar aquesta setmana 176.000 valencians i d’ací a quinze dies 350.000. De fet, aquest dilluns ja ha arribat a l’aeroport de València una nova remesa de vacunes de Pzifer. En concret 67.800 dosis, 13.000 més que en les setmanes anteriors. 

 

També et pot interessar

stats