La campanya de vacunació xafa l'accelerador amb la incorporació del preparat de Janssen

Si es compleixen les previsions d'entrega, la Comunitat Valenciana podria rebre dosis per a immunitzar 1,8 milions de persones a l'estiu.

Una infermera prepara un vial amb la vacuna de la farmecèutica Janssen
Una infermera prepara un vial amb la vacuna de la farmecèutica Janssen / Johnson & Johnson via Reuters

L'autorització de la vacuna de la farmacèutica Janssen, la primera de dosi única, anticipa un canvi de cicle en la campanya de vacunació contra la Covid-19, en línia amb les previsions d'accelerar la immunització de la població espanyola a partir de l'abril.

Precisament a l'abril s'espera l'arribada dels primers lots del preparat, amb el permís de comercialització previ de la Comissió Europea, que s'espera imminent després de la recomanació favorable de l'Agència Europea del Medicament aquest dijous.

Brussel·les ha subscrit un contracte amb Johnson & Johnson, la matriu de la farmacèutica belga, per a adquirir 200 milions de dosis al llarg de 2021, amb opció de compra de 200 milions més. A Espanya li correspon el 10%, és a dir, les dosis suficients per a immunitzar 20 milions de persones, ja que a diferència dels altres fàrmacs, aquest requereix només una injecció. 

Els plans europeus contemplen repartir almenys 55 milions de dosis en el segon trimestre, 5,5 de les quals s'entregarien a Espanya. Tanmateix, la companyia ha anunciat retards que podrien comprometre aquesta planificació.

En paral·lel, la Comissió Europea estima que entre abril i juny rebrà 300 milions de dosis de les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, una quantitat que tot i ser un 20% inferior a l'estimació inicial, suposa entregar uns 30 milions de dosis per a Espanya abans de l'estiu, suficients per a immunitzar 15 milions de persones.  

Així, si es compleixen els pronòstics, Espanya podria disposar de dosis suficients per a completar el cicle de vacunació de 25,5 milions de persones més en els pròxims mesos. A aquesta xifra cal restar el milió i mig d'espanyols i espanyoles que ja han rebut les dues dosis i computar els tres milions i mig més que n'han rebut almenys una. Aquests registres són compatibles amb l'objectiu immunitzar el 70% de la població adulta a l'estiu, és a dir, més de 27 milions de persones. Tanmateix, els retards en la producció i entregues de les farmacèutiques, especialment significatius en el cas d'AstraZeneca, poden comprometre aquestes previsions.

Quantes vacunes li toquen a la Comunitat Valenciana?

La Comunitat Valenciana ja ha rebut 608.650 dosis d'alguna vacuna contra la Covid-19 (395.650 de Pfizer-BioNTech, 31.700 de Moderna i 181.300 d'AstraZeneca-Oxford), de les quals n'ha administrat 448.396, el 73,7%: 318.000 persones n'han rebut una dosi i 130.387 més la pauta completa. 

El total de vacunes entregades suposen el 9,14% de les repartides a Espanya, un xifra lleugerament inferior al 10,6% del pes poblacional de la Comunitat Valenciana. Si es compleixen les previsions europees i es manté aquest ritme d'entrega del Ministeri de Sanitat, fins a finals de juny la Generalitat hauria de rebre 2,7 milions de dosis de les vacunes de doble cicle i mig milió de les Janssen. I entre totes haurien de permetre immunitzar 1,8 milions de persones més a la Comunitat Valenciana.

El repte està en el compliment del calendari. A curt termini, l'accelerada de la campanya de vacunació depén de la remesa de 4,8 milions de dosis de Pfizer per a tot Espanya, que aquest dilluns va anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias. A partir d'aquest contingent i amb la suma de les partides de les altres vacunes, la Generalitat activarà la vacunació massiva en 161 punts de la Comunitat Valenciana, amb la previsió d'inocular unes 400.000 dosis setmanals de mitjana. És a dir, prop de cinc milions de dosis fins al juliol.

També et pot interessar

stats