Intercanvi de carteres: conselleres i consellers prenen possessió

Aquesta vesprada es fan efectius tots els nomenaments del nou Consell de Ximo Puig

L'exconsellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, entregant la cartera al nou conseller, Miguel Mínguez
L'exconsellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, entregant la cartera al nou conseller, Miguel Mínguez / Twitter: @Generalitat
À Punt NTC
Paula García @apuntnoticies
16 de maig 2022 - 18:03 Actualitzat: 16 de maig 2022 - 20:56

A les 17:00 hores d’aquest dilluns, a la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España ha rebut les competències de mans de Vicent Soler, el predecessor en el càrrec. 

Soler ha començat el discurs de comiat agraint al president, Ximo Puig, que li haja fet l’honor d’haver pogut estar en el govern del seu país durant set anys, cosa que ha qualificat de "l'honor més gran per a un valencià militant".

També ha aprofitat el comiat per fer balanç del seu pas per la Conselleria d’Hisenda i dels reptes que encara haurà d’afrontar aquest departament. Ha reconegut que el seu mandat acaba sense que haja canviat el sistema de finançament autonòmic, i li ha encomanat al nou conseller la tasca d’aconseguir que el repartiment del finançament es faça d'acord amb criteris poblacionals.

El nou conseller d'Hisenda, Arcadi España, i el conseller ixent, Vicent Soler, durant l'acte de traspàs de cartera
El nou conseller d'Hisenda, Arcadi España, i el conseller ixent, Vicent Soler, durant l'acte de traspàs de cartera / À Punt NTC

Al mateix temps, el conseller ixent ha subratllat que els set pressupostos que s’han pactat fins ara parlen de l’estabilitat del govern del Botànic i ha afirmat que espera que el pacte tinga continuïtat durant una legislatura més. 

Per la seua part, España ha destacat que, malgrat que no s’haja canviat el sistema de finançament autonòmic, “s’ha aconseguit moltíssim” durant aquests anys del Botànic, perquè s’ha situat en l’agenda del govern espanyol el fet que hi ha un problema territorial de desigualtat entre espanyols.

També ha fet menció al moment valencià afirmant que amb projectes com la planta de Volkswagen de Sagunt s’inicia “un procés de reindustrialització en verd i sostenible molt important”, del qual ha atribuït tot el mèrit a la societat valenciana. 

En últim lloc, abans d’agrair al president Ximo Puig la seua confiança, ha afirmat que l’administració ha de ser emprenedora, dialogant i eficient.

Josefina Bueno, nova consellera d’Innovació i Universitats

Més o menys al mateix temps es produïa el segon dels intercanvis de carteres que comporta la remodelació del consell en el qual Josefina Bueno ha rebut de part de Carolina Pascual la cartera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. 

Pascual ha reconegut la dificultat que suposa posar en marxa un departament nou, però s'ha mostrat molt satisfeta pel treball fet. La ja exconsellera ha passat el testimoni a la seua successora i li ha assegurat que compta amb un gran equip.

La consellera d'Innovació, Josefina Bueno, rebent la cartera de mans de la seua predecesora, Carolina Pascual
La consellera d'Innovació, Josefina Bueno, rebent la cartera de mans de la seua predecesora, Carolina Pascual / Twitter: @Generalitat

En el seu primer discurs com a consellera, Bueno ha agraït la confiança depositada en ella per a una conselleria que té per davant el repte de modernitzar la societat valenciana i posar-la al capdavant de les noves tecnologies, la ciència o la investigació entre altres disciplines fonamentals per al futur, ha afirmat. Entre tots els seus objectius, la consellera ha destacat la seua voluntat de dotar d’un finançament estable les universitats valencianes com a font de creació de talent i, relacionat amb açò, de recuperar el talent valencià que ha fugit a altres països per falta d’oportunitats. 

Bueno estarà al capdavant de l’única conselleria que no té la seu a València, ja que quan es va crear al principi d'aquesta legislatura, es va emplaçar Alacant.

Raquel Tamarit rep la cartera d'Educació

Una mica més tard que l'intercanvi de carteres d'Hisenda i Innovació, ha tingut lloc el d'Educació, en el qual Vicent Marzà s'ha acomiadat del seu càrrec durant set anys per donar pas a la nova consellera, Raquel Tamarit.

Abans de consumar el traspàs, Marzà s'ha acomiadat afirmant que durant el seu mandat –que ha qualificat de "viatge indescriptible"– s'han construït molts ponts i que tots els indicadors de l'educació, la cultura i l'esport estan molt millor que quan va arribar al càrrec i són referents, mèrit que ha volgut atribuir enterament a la població valenciana.

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, i l'exconseller Vicent Marzà, durant l'acte de traspàs de cartera
La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, i l'exconseller Vicent Marzà, durant l'acte de traspàs de cartera / À Punt NTC

La nova consellera, per la seua banda, ha dedicat les primeres paraules al conseller ixent, Vicent Marzà, afirmant que ha sigut "el millor conseller d'Educació, Cultura i Esport del País Valencià". Tamarit ha fet un balanç del treball del seu predecessor, valorant que ara hi ha 11.000 professors i professores més que fa set anys i la disminució dels barracons als centres públics, així com la Xarxa Llibres i les ajudes al menjador. També ha assegurat que l'impuls i la promoció del valencià "ha sigut és i seguirà sent una convicció imprescindible a què mai renunciaré".

Finalment, Tamarit ha reivindicat un veritable sector cultural valencià i ha destacat que l'esport és el fil de transmissió dels valors que representen el Botànic: cooperació, treball en equip i sentiment de comunitat.

Barceló dona el testimoni a Mínguez

La que ha estat la consellera de Sanitat i Salut Pública des del 2018 i durant tota la crisi sanitària provocada pel coronavirus, Ana Barceló, ha deixat el càrrec aquesta vesprada i ha passat la cartera al cap de servei de l’Hospital Clínic de València i investigador principal de l’Incliva, Miguel Mínguez

El nou conseller ha afirmat ser plenament conscient que la sanitat pública valenciana està en un moment històric i que ara comença una "etapa crucial que ha de servir per a establir les bases de la nova sanitat: la sanitat de la postpandèmia".

En aquest sentit, ha assenyalat que el seu objectiu és portar avant la reforma més gran de la sanitat pública valenciana i que treballarà en aquesta direcció des de hui mateix, "aprofundint, consolidant i donant un nou impuls al camí que s'ha començat a recórrer". Un repte que, assegura, és col·lectiu, i per al qual vol comptar amb tota la societat. 

Torró succeeix España al capdavant de Política Territorial

Només unes hores després d’haver rebut la nova cartera, el ja conseller d’Hisenda, Arcadi España, ha traspassat la cartera de la Conselleria de Mobilitat a la nova consellera, Rebeca Torró, figura clau en l'arribada de Volkswagen.

Fent balanç dels tres anys al capdavant d’aquest departament, s’ha mostrat especialment content per haver aconseguit unir tots els transports metropolitans de València en una sola targeta, així com de la inauguració de la Línia 10 de Metrovalència, i per haver pogut impulsar el decret del Pativel. Com a reptes de futur de què haurà de fer-se càrrec la successora, ha mencionat el corredor mediterrani i la millora del servei de Rodalies. 

La consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, rebent la cartera de l'exconseller i ara conseller d'Hisenda, Arcadi España
La consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, rebent la cartera de l'exconseller i ara conseller d'Hisenda, Arcadi España / À Punt NTC

Després de rebre la cartera de mans d'España, Torró ha començat el discurs agraint al president de la Generalitat, Ximo Puig, la seua confiança, i ha mencionat el "bon treball" dels predecessors, Arcadi España i, abans que ell, María José Salvador. A més, ha assenyalat que d’España rep no només la cartera, sinó també “l’exemple que l’ha caracteritzat durant el pas com a conseller: eficiència, sostenibilitat i innovació”.

La nova consellera ha indicat que els seus objectius són impulsar la mobilitat sostenible, accelerar la implantació de l'energia renovable per a buscar la sobirania energètica i servir d’element dinamitzador de l’economia a través de l’obra pública. I vol fer-ho tot “amb el focus posat en el benestar de les persones”. 

També et pot interessar

stats