El pla d'estalvi energètic del govern espanyol entra en vigor aquest dimecres

El pla arreplega que edificis administratius, espais comercials, culturals i hotels, estacions d'autobús i de tren i aeroports, entre altres, ajusten el termòstat perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu

Imatge d'arxiu d'un termòstat
Imatge d'arxiu d'un termòstat / Shutterstock

L'apagada d'aparadors i l'ajust de termòstats en espais públics –excepte en centres sanitaris i de formació i mitjans de transport, entre altres– començaran a aplicar-se aquest dimecres, si bé no s'esperen sancions immediates als establiments que encara estiguen adaptant-se a les mesures. Les mesures estaran en vigor fins a l'1 de novembre del 2023.

Els llocs als quals es dirigeix el pla de xoc d'estalvi i gestió energètica en climatització aprovat pel govern espanyol fa una setmana tindran fins a aquesta nit per a posar en marxa les mesures. En tot cas, l'executiu ha admés que caldrà "donar un marge" als propietaris per a afavorir que complisquen la norma. "No crec que ningú vaja a imposar multes immediatament. Haurà d'haver-hi una prevenció, preguntar per què no s'estan aplicant i, de forma proporcionada, anar adoptant mesures", ha explicat aquest dimarts la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

No obstant això, "si passen els dies i això no està ocorrent, o si demà hi ha un problema seriós perquè en algun lloc no s'aplica massivament", l'executiu contactarà amb la comunitat autònoma en qüestió sense esperar "mesos ni setmanes", ha advertit.

Aquest pla s'emmarca en l'acord europeu de reduir el consum de gas de cara a l'hivern. Espanya ha encapçalat el bloc crític amb el text inicial que va plantejar la Comissió Europea i que establia una retallada lineal per a tots els països. I, finalment, ha obtingut un acord que li permetrà reduir l'esforç d'estalvi fins a la meitat, entre el 7% i el 8%, contra el 15% general marcat per al conjunt.

El pla recull que edificis administratius, espais comercials i culturals i hotels, així com estacions d'autobús i de tren i aeroports, entre altres, ajusten els termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern. També inclou l’obligació d'apagar les llums dels aparadors a les 22:00 hores i la il·luminació dels espais públics quan no estiguen en ús, al mateix temps que hauran de tindre les portes tancades quan disposen de sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament.

Quant ha baixat el consum en el primer dia de la mesura? 

El consum energètic que hi ha hagut a Espanya a les 14:25 hores, pic de consum des que ha començat la jornada, ha sigut de 36.503 megawatts. Són 2.000 megawatts menys que fa tot just una setmana, segons ha indicat Red Eléctrica de España. 

El sector ha rebut aquest pla amb dubtes. Associacions empresarials del turisme i l'hostaleria han lamentat que les mesures d'estalvi energètic aprovades pel govern central han generat "dubtes" i titulars en la premsa estrangera que han fet "mal" a la imatge d'Espanya i la Comunitat Valenciana com a destinació. Per això, han trobat a faltar una regulació "més detallada" que atenguera les particularitats de cada tipus de negoci.

Pel que fa als hotels, la secretària general de la patronal Hosbec, Nuria Montes, espera que l'afectació siga "molt parcial" i "mínima", ja que les habitacions dels hostes no estan incloses en la limitació de la temperatura de l'aire condicionat, mentre que a les zones de cafeteria o bar, "on es desenvolupa el que es denomina un treball lleuger, la temperatura està matisada i, en lloc d'aplicar-se el límit dels 27 graus, s'aplica un límit de 25 graus, que és una temperatura molt més raonable".

El Consell, en tot cas, ha deixat clar que la Comunitat Valenciana acatarà el decret d'estalvi energètic. El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, entrevistat aquest dimarts en Les notícies del matí, va dir que no es crearà un equip d'inspecció específic per a garantir que els diversos establiments comercials i industrials el complisquen, perquè no naix amb vocació de multar sinó de conscienciar.

Diferents opinions en el PP

Amb aquesta posició es distancia de l'actitud de la Comunitat de Madrid, que ja ha anunciat que portarà davant del Tribunal Constitucional el reial decret d'estalvi energètic del govern espanyol. Altres comunitats governades pel PP s'han mostrat de moment més prudents i han dit que es donen un temps per a comprovar si el decret del govern espanyol envaeix les seues competències i en conseqüència també decideixen impugnar-lo.

La Junta d'Andalusia, entre altres, ha posat termini a aquest temps: tres mesos en què els seus serveis jurídics estudiaran la norma abans de decidir la presentació o no d'un recurs davant del Tribunal Constitucional, encara que mentrestant complirà el decret. I la Xunta de Galícia, a través del vicepresident primer, Francisco Conde, ha avançat que recorrerà contra el decret d'estalvi energètic si l'assessoria jurídica autonòmica conclou que realment existeix una invasió de competències.

També et pot interessar

stats