Europa pacta el pla d'estalvi energètic davant del "xantatge" de Moscou

Els Vint-i-set es comprometen a rebaixar un 15% el consum de gas, però Espanya es beneficia d'una excepció que reduirà l'esforç a la meitat

Claus de l'acord per a reduir el consum de gas / À Punt NTC

Els i les ministres d'Energia de la Unió Europea han tancat un acord polític aquest dimarts sobre un pla per a reduir el consum de gas de cara a l'hivern, davant l'amenaça d'un tall total del subministrament per part de Rússia. Després de dies de negociacions, la nova proposta manté l'objectiu general de rebaixar un 15% la demanda de gas en l'àmbit europeu, però introdueix diverses situacions a les quals els països que ho desitgen s'hi podran acollir per a sol·licitar derogacions, segons han indicat a Efe fonts comunitàries.

Espanya ha encapçalat el bloc crític amb el text inicial que va plantejar la Comissió Europea i que establia una retallada lineal per a tots els països. I, finalment, ha obtingut un acord que li permetrà reduir l'esforç d'estalvi fins a la meitat, entre el 7% i el 8%, fet que suposa una xicoteta victòria per a la ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera.

"És intel·ligent que així siga, no és reduir per reduir", ha valorat la vicepresidenta, que ha afegit que es tracta de trobar millors fórmules per a fer accessible l'energia a països veïns que tenen limitacions, "ja siga a través de gasoducte, a través de vaixell o d'emmagatzematge", ha matisat Ribera. 

El reglament pactat pels Vint-i-set arreplega un compromís d'estalvi del gas del 15% respecte del consum mitjà en els últims cinc anys entre l'1 d'agost de 2022 i el 31 de març de 2023. Per a arribar a l'objectiu, cada país haurà de triar les mesures que implementarà.

El Consell de la UE especifica algunes exempcions i possibilitats per a sol·licitar una excepció a l'objectiu de reducció obligatori i reflectir així les situacions particulars dels estats membres i garantir que les reduccions de gas siguen efectives a augmentar la seguretat del subministrament a la zona comunitària.

En particular, s'ha acordat que els estats membres que no estan interconnectats amb les xarxes de gas d'altres països estan exempts de les reduccions de gas obligatòries, ja que no podrien alliberar volums significatius de gas de canonada en benefici d'uns altres, indica l'organisme en un comunicat.

Els països amb xarxes elèctriques que no estiguen sincronitzades amb el sistema europeu i depenguen en gran manera del gas per a la producció d'electricitat també queden exempts, a fi d'evitar el risc d'una crisi de subministrament elèctric.

A més, els estats podran sol·licitar una excepció per a adaptar les obligacions de reducció de la demanda si tenen interconnexions limitades amb altres països i poden demostrar que les capacitats d'exportació o la infraestructura nacional de gas natural liquat s'utilitzen al màxim per a redirigir gas a uns altres.

Una altra exempció es podrà demanar si han superat els objectius d'emmagatzematge de gas, si depenen en gran manera del gas com a matèria primera per a indústries crítiques o si el consum ha augmentat almenys un 8% en l'últim any en comparació amb la mitjana dels últims cinc.

"No ha sigut una missió impossible. Els ministres han aconseguit un acord polític sobre la reducció de la demanda de gas de cara al pròxim hivern", ha indicat la presidència europea del Consell de la UE, que ostenta la República Txeca aquest semestre.

Molts dels titulars europeus, inclosa la vicepresidenta i ministra espanyola Teresa Ribera, s'havien mostrat optimistes en arribar a la reunió extraordinària que s'ha celebrat aquest dimarts a Brussel·les i han recalcat la importància de donar un missatge d'"unitat" davant del "xantatge" energètic de Moscou.

L'acord polític no exigia unanimitat, sinó el suport d'una majoria qualificada —és a dir, de quinze països que sumen el 65% de la població—.

També et pot interessar

stats