Espanya accepta el pla europeu per a reduir el consum de gas però no retallarà un 15%

La ministra Ribera apunta que es buscaran altres fórmules per tal d'assolir els objectius marcats per Brussel·les

Teresa Ribera (esquerra) durant la reunió dels ministres d'Energia a Brussel·les aquest dimarts
Teresa Ribera (esquerra) durant la reunió dels ministres d'Energia a Brussel·les aquest dimarts / Efe

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat aquest dimarts que Espanya ha donat suport al pla que prepara la Unió Europea per a reduir el consum de gas de cara a l'hivern. Però, això sí, una vegada incorporades les modificacions al document que en flexibilitzaran l'aplicació a cada país. I en aquest sentit, Ribera ha deixat clar que Espanya no assumirà una retallada del 15% com plantejava inicialment l'executiu comunitari, sinò que buscarà altres fòrmules per a assolir l'objectiu. 

"Sí, compte que tindrem un objectiu de reducció. No del 15%, sinó significativament per davall. Perquè si es tracta d'un paquet de solidaritat, el que hem és de combinar les diferents mesures, que no es resumeixen solament en estalvi net sinó en com s'aconsegueix que qui ho necessita puga tindre accés a energia", ha dit la ministra en arribar a la reunió de titulars d'Energia de la UE que se celebra a Brussel·les. S'han citat en un consell extraordinari per a tancar un acord sobre la proposta europea dirigida a reduir el consum de gas per temor a un possible tall total de subministrament energètic ordenat per Rússia

En aquest context, ha apuntat Ribera, Espanya és "important", ja que el "valor afegit" més gran que té és "facilitar aquest accés a una energia que, per altres raons, en la major part d'Estats membres és complicat, perquè no poden rebre gas natural liquat, no poden regasificar ni traslladar-ho a través de les canonades i distribuir-ho en tota Europa".

Segons ha recordat, l'Estat espanyol "és hui el port d'entrada més important de la UE en gas natural liquat", que reexporta el 20% del gas que importa i que està "en condicions d'enfortir aquestes capacitats per a poder reexportar a través dels dos gasoductes transpirinencs", incrementant "de manera important" l'enviament de gas a la resta d'Europa. "Això permetria emmagatzemar i poder reexpedir amb metaners de menor grandària a altres ports europeus", ha afegit la responsable de Transició Ecològica.

La ministra considera "correcte" que tots els països membres assumisquen "un compromís de reducció" del consum del gas i ha afegit que la UE ha de donar "una resposta immediata, basada en la solidaritat efectiva, en la qual l'estalvi i l'eficiència són fonamentals". 

També ha subratllat que la UE ha de traslladar en la reunió d'aquest dimarts un missatge d'"unitat". "Volem eixir d'aquest Consell amb un missatge clar d'unitat davant del xantatge energètic de Putin. De solidaritat amb els Estats membres de la UE, que es veuen molt més afectats per una situació terriblement dura per a la qual hem d'estar preparats, de flexibilitat en la manera en què aquesta solidaritat siga efectiva", ha dit. 

També et pot interessar

stats