Brussel·les demana reduir un 15% el consum de gas a Europa davant l'amenaça de retallades de Putin

La Comissió Europea planteja plans de racionament energètic vinculats si els projectes d'estalvi voluntaris no compleixen l'objectiu 

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Julien Warnand / Efe

La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dimecres que els països de la Unió Europea reduïsquen un 15% el consum de gas entre l'1 d'agost i el 31 de març de 2023 amb mesures d'estalvi en llars, empreses i sector públic per a preparar-se davant un possible tall del subministrament per part de Rússia.

El pla, batejat com Estalvia gas per a un hivern segur, crida els governs dels Vint-i-set a emprendre campanyes perquè les llars baixen el termòstat, a limitar la calefacció o l'aire condicionat en els edificis públics i a donar incentius a la indústria perquè usen combustibles alternatius quan siga possible o reduïsquen el consum de gas.

Aquestes accions perfilen un hivern amb racionaments energètics i persegueixen ajudar a complir l'objectiu de reducció del 15% respecte al consum mitjà del mateix període durant l'últim lustre. Un objectiu que, de moment, és voluntari per als estats membres. No obstant això, la regulació proposada per l'executiu comunitari preveu que la CE puga imposar metes obligatòries de reducció de la demanda de gas si declara una "alerta" sobre la seguretat del subministrament en tota la UE, cosa que ocorreria quan es detecte un greu risc d'escassetat o una demanda excepcionalment alta de gas.

El pla de contingència de Brussel·les arriba quan el flux de gas rus a la UE ja s'ha reduït en un 30% respecte a la mitjana de 2016-2021, en part a causa de les accions "injustificades" i "unilaterals" de Gazprom, que ha interromput totalment o parcialment el subministrament a dotze països comunitaris.

"La recent escalada de les pertorbacions del subministrament de gas des de Rússia apunten a un important risc que una interrupció completa i prolongada del subministrament de gas rus podria materialitzar-se de manera abrupta i unilateral", apunta la Comissió, que crida a actuar de manera immediata. Fer-ho ara, argumenta, reduiria en almenys un terç l'impacte d'un tall total sobre el PIB europeu i esmortiria la caiguda al 0,4% en lloc del fins a l'1% estimat si es posterguen les mesures d'estalvi. També tranquil·litzaria als mercats i suavitzaria la volatilitat dels preus.

Amb la reducció del 15% en ment, Brussel·les ha elaborat un pla de reducció de la demanda de gas que se centra a substituir aquest combustible per altres fonts d'energia alternatives, reduir el consum en tots els sectors i, al mateix temps, assegurar que es garanteix el subministrament a les llars i usuaris essencials com ara hospitals o indústries que siguen fonamentals per a l'economia europea.

Von der Leyen: "Rússia ens fa xantatge"

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit que Rússia està emprant l'energia com a "arma" davant el possible tall parcial o total del subministrament de gas d'aquest país als estats membres i ha demanat als governs que estiguen "preparats" davant d'aquest escenari "probable".

"Rússia ens fa xantatge, usant l'energia com a arma. Per tant, siga el tall parcial o total, Europa ha d'estar preparada", ha dit durant la roda de premsa en què l'executiu comunitari ha presentat la proposta perquè els Vint-i-set reduïsquen un 15% el consum del gas. 

Brussel·les crida a donar prioritat a les energies renovables o més netes a l'hora de substituir el gas per un altre combustible, però reconeix que podria ser necessari recórrer al carbó, el petroli o l'energia nuclear "com una mesura temporal", cosa que ja han fet alguns països. "Abans de considerar restriccions en el subministrament els estats haurien d'esgotar totes les possibilitats de substitució, els esquemes d'estalvi voluntaris i les fonts d'energia alternatives", assenyala l'executiu europeu. 

Un altre "pilar important" de l'estalvi seran els sistemes de calefacció i refredat, segons el pla elaborat per la CE, que suggereix fixar límits a la temperatura dels edificis públics. Tot i això, la proposta definitiva evita fixar llindars concrets que sí que s'havien contemplat en els esborranys inicials.

En tot cas, la regulació i el pla de reducció del consum hauran de ser ara debatuts i aprovats pels estats membres. Davant la possibilitat que alguns rebutgen l'objectiu de reducció de consum de gas, Von der Leyen ha assenyalat que la CE té eines per a fer-lo complir, però ha subratllat la importància que aquesta opció "siga l'últim recurs" i que es cree "consciència sobre com d'interdependents som" perquè impere el principi de solidaritat.

També et pot interessar

stats