La Comissió Europea presenta el pla per a estalviar gas de cara a l’hivern

Limitació de graus als termòstats, incentius per a les empreses i energies alternatives són les idees per a fer front a un possible tall en bloc del gas rus

Contenidors de gas de Gazprom
Contenidors de gas de Gazprom en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Europa tem una possible escassedat de gas l’hivern que ve si Rússia decideix bloquejar els enviaments de gas i per això es prepara per a començar a estalviar-lo ja.

Amb aquest objectiu la Comissió Europea presenta aquest dimecres el pla Estalvia gas per a un hivern segur, amb tota una sèrie de propostes per a reduir-ne el consum que seran voluntàries des d'aquest estiu, però que podran tornar-se obligatòries si la crisi s'agreujara. A més, el pla inclourà un mecanisme per a transformar aquest objectiu en vinculant si les mesures voluntàries no foren suficients i la situació així ho requerira.

Segons l'últim esborrany del text, l'executiu comunitari planteja una reducció del 15% del consum de gas total de cada país durant els pròxims huit mesos, un propòsit comú per a tots els estats membres, però fonts comunitàries adverteixen que les xifres encara estan obertes i podrien canviar després de la discussió del Col·legi de Comissaris.

Entre les propostes dels 27 està que el termòstat d'edificis públics, oficines i edificis comercials es pose a no més de 19 °C durant l'hivern i a no menys 25 °C a l'estiu. Consideren que "l'estalvi de gas es pot materialitzar ja durant l'estiu" amb una reducció del consum elèctric que comporten els sistemes de refrigeració, i a l'hivern pot ser més gran fent servir "fonts alternatives de calefacció", com tindre bombes de calor als edificis o baixant un grau la temperatura de la llar.

La Comissió Europea convidarà també a una reducció del consum energètic dels edificis i llars, proposant reduir un grau la temperatura del termòstat o utilitzar menys aigua calenta.

El pla proposa, a més, que es facen servir “les millors pràctiques” com ara subhastes o sistemes de licitacions per a incentivar una reducció del consum industrial i deixar que les indústries oferisquen aquestes reduccions del consum de gas a canvi de compensació. Unes subhastes que podrien ser organitzades entre diversos països "per a maximitzar les possibilitats de consumidors que operen en diversos estats membres i per a estats membres amb menys mitjans fiscals".

També es recomana fer "contractes que no es puguen interrompre", que contemplen la concessió de compensacions econòmiques per a finançar una reducció predeterminada del consum de gas durant un període de desconnexió.

La proposta de l'executiu comunitari insta, a més, a incentivar a través de les ajudes d'estat que tant la indústria com les empreses de producció d'electricitat canvien els seus combustibles habituals per fonts alternatives com l'energia solar, la biomassa d'origen sostenible o el biometà procedent de rebutjos, així com l'ús d'oxigen en lloc de gas en algunes instal·lacions industrials.

Si després d’haver esgotat totes les mesures contemplades les reserves de gas d’un país estan en nivells crítics, serà el moment de plantejar-se les “restriccions, totals o parcials, del consum de grups específics d'usuaris que hagen sigut identificats en els seus plans d'emergència”, va advertir la Comissió Europea la setmana passada. Encara que va recordar que les llars, la calefacció urbana i alguns serveis socials essencials són consumidors protegits i serien els últims que patirien racionaments.

També et pot interessar

stats