Brussel·les suggereix fixar l'aire condicionat en 25 graus i la calefacció en 19 per la crisi energètica

Consideren que es pot minimitzar l'impacte d'un "possible gran tall" del subministrament de gas a l'hivern si s’adopten ja mesures i incentius

Imatge d'arxiu d'un termòstat
Imatge d'arxiu d'un termòstat / Shutterstock

La Comissió Europea té previst suggerir als seus membres que s'obligue quan siga "tècnicament i legalment possible" que el termòstat d'edificis públics, oficines i edificis comercials es pose a 19 graus centígrads durant l'hivern, i a 25 en l'estiu.

També que incentiven amb compensacions econòmiques la reducció del consum de gas d'empreses com a part de les mesures de la Unió Europea (UE) per a preparar-se per a un hivern marcat per una probable decisió de Rússia de tallar el subministrament al bloc.

A temps de minimitzat l'impacte de la crisi

L'esborrany del document que l'executiu comunitari pretén revelar dimecres que ve, defensa que la UE encara és capaç de minimitzar l'impacte d'un "possible gran tall" del subministrament de gas a l'hivern si s’adopten ja una sèrie de mesures i incentius.

El text subratlla que els fluxos de gas des de Rússia han caigut un 30% en comparació amb la mitjana del període 2016-2021 i part d'aquesta reducció "ha sigut el resultat d'accions sobtades, injustificades i unilaterals de Gazprom per a disminuir o detindre els lliuraments a consumidors europeus amb l'objectiu de trastocar l'activitat econòmica i manipular els preus".

Entre això i una sèrie de senyals des que va començar la guerra a Ucraïna, com l'última decisió de reduir encara més el subministrament a Itàlia, consideren que tot apunta a una probable deterioració de les perspectives de subministrament de gas, han advertit.

En aquest context planteja un pla de contingència que recull una sèrie de mesures per a reduir la demanda de gas des d'aquest estiu, i per a incentivar que empreses i indústries retallen el consum i substituïsquen el gas per altres fonts d'energia, com el carbó i la nuclear.

Mesures per evitar les restriccions

Així, proposen fer servir “les millors pràctiques”, com ara subhastes o sistemes de licitacions per a incentivar una reducció del consum industrial, deixant que les indústries oferisquen aquestes reduccions del consum de gas a canvi de compensació. Unes subhastes que podrien ser organitzades entre diversos països "per a maximitzar les possibilitats de consumidors que operen en diversos estats membres i per a estats membres amb menys mitjans fiscals".

També recomanen els anomenats "contractes d’interrumpibilitat", que contemplen la concessió de compensacions econòmiques per a finançar una reducció predeterminada del consum de gas durant un període de desconnexió.

"Després d'haver esgotat totes aquestes mesures, els estats membre potser necessiten començar a restringir parcialment o totalment el consum de grups específics d'usuaris que hagen sigut identificats en els seus plans d'emergència", afig el document. 

El pla de contingència remarca que "cada ciutadà i cada llar pot estalviar gas" i posa l'accent en el volum d'aquest combustible que s'utilitza en sistemes de calefacció o refrigeració, encara que recorda que les llars, la calefacció urbana i alguns serveis socials essencials són consumidors protegits i serien els últims a patir racionaments.

Proposa que "l'estalvi de gas es pot materialitzar ja durant l'estiu" amb una reducció del consum elèctric que comporten els sistemes de refrigeració, i a l'hivern pot ser major fent servir "fonts alternatives de calefacció", com tindre bombes de calor en els edificis o baixant un grau la temperatura de la llar.

Termòstats a 19 graus

El document de la comissió també suggereix que s'obligue quan siga "tècnicament i legalment possible" que el termòstat d'edificis públics, oficines i edificis comercials es pose a 19 graus durant l'hivern.

Respecte a les plantes que generen electricitat, el pla recull la possibilitat d'impulsar l'ús de combustibles fòssils diferents del gas, però avisa que passar a utilitzar biomassa i dièsel "requereix garantir que hi ha disponibles quantitats suficients per a les plantes que els utilitzen".

En aquesta línia, recorda que alguns països han anunciat la reactivació de plantes de carbó i altres han retardat els seus plans per al tancament de les centrals nuclears. Brussel·les no censura aquestes decisions, però remarca que les mesures per a substituir el gas "són temporals per naturalesa i han de ser dissenyades de manera que no comprometen" els objectius climàtics de la UE.

També et pot interessar

stats