La UE tractarà de tancar un acord per a racionar el gas a l'hivern aquest dimarts

Espanya ha sigut el primer país que ha rebutja la reducció del 15% del consum, una posició a la qual s’han sumat Portugal i Grècia

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Julien Warnand / Efe

Els ministres d'Energia de la Unió Europea (UE) tractaran de tancar un acord polític aquest dimarts sobre el pla de Brussel·les per a reduir un 15% el consum de gas amb vista a l'hivern, davant del temor a un tall total del subministrament per part de Rússia.

L'assumpte es tractarà en un consell extraordinari d'energia on els països esperen posar-se d'acord sobre un pla presentat la setmana passada per la Comissió Europea que ha generat "molt de debat", com es va poder veure en la primera reunió dels ambaixadors permanents davant la UE de divendres.

Els representants dels països es reuneixen de nou aquest dilluns buscant aproximar posicions, amb vista al Consell del dimarts.

Espanya ha sigut el primer país que ha rebutjat la proposta original de Brussel·les, una posició a la qual després s'han sumat uns altres com Portugal i Grècia. Des de llavors moltes altres delegacions han plantejat pegues per un motiu o un altre.

Alemanya, molt dependent de les importacions de gas rus, s'ha mostrat, no obstant això, favorable a la proposta de Brussel·les des del primer dia. Malgrat els "temes oberts" encara, els titulars europeus confien a poder tancar un acord polític demà sobre el reglament, segons.

Brussel·les va plantejar en la seua proposta presentada el passat 20 de juliol, en primer lloc, una retallada voluntària del consum de gas per a millorar les reserves energètiques i, en cas que la situació s'agreuge, reduccions obligatòries. En l'últim esborrany de text, encara que es manté l'objectiu d'una retallada del 15% en el consum de gas, s'han plantejat modificacions que permetrien als països demanar derogacions per una sèrie de motius, com la situació geogràfica.

Malgrat els avanços, hi ha "tot un conjunt de qüestions obertes, algunes de caràcter legal, unes altres de caràcter polític o ètic", que els estats continuen debatent, inclosa la particular situació de les illes, com Malta, que no té connexions energètiques.

Sobre la posició d'Espanya amb vista a la reunió d'aquest dimarts, el país té "un compromís fonamental amb la solidaritat". "No podem accelerar les coses i adoptar mesures que no estiguen ben calibrades", han assenyalat les fonts comunitàries, i han indicat que la clau és la unitat, ja que mostrar-se dividits afavoriria els interessos de Rússia.

També et pot interessar

stats