Aprovat el pla per a limitar termòstats en comerços, hotels i transport públic

La temperatura no podrà estar per davall de 27 graus a l'estiu ni superar els 19 graus a l'hivern

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera / Mariscal (Efe)

El govern espanyol ha aprovat el paquet de mesures d'estalvi energètic perquè edificis administratius, espais comercials i culturals i hotels, així com estacions d'autobús i de tren i aeroports, entre altres, ajusten els termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern.

Segons ha explicat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda posterior al Consell de Ministres d'aquest dilluns, les mesures entraran en funcionament una setmana després de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i estaran vigents fins a l'1 de novembre del 2023.

Entre altres mesures, també figura l’obligació d'apagar les llums dels aparadors a partir de les 22:00 hores i la il·luminació dels espais públics quan no estiguen en ús, al mateix temps que hauran de tindre les portes tancades quan disposen de sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament.

Així mateix, les empreses hauran de fer una revisió extraordinària de les instal·lacions de climatització i d’aigua calenta, sempre que l'última revisió siga anterior a l’1 de gener del 2021. L’objectiu, segons ha apuntat Ribera, és evitar que els sistemes energètics consumisquen més del que els corresponga. 

La ministra de Transició Ecològica també s’ha dirigit a les empreses perquè facen una aposta ferma pel teletreball. Un model que, tal com ha explicat, permetrà concentrar horaris, estalviar consum tèrmic en els llocs de treball i reduir els desplaçaments en transport. “Ho vam fer a l’inici de la pandèmia i ho podem seguir fent ara”, ha manifestat. 

La informació ja classificada continuarà sent secreta amb la nova llei

El Consell de Ministres també ha aprovat l’esborrany de la nova llei d'informació classificada, que, tal com ha explicat en la roda de premsa el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, no suposarà la desclassificació automàtica de cap dels documents ja classificats fins ara i que hagen complit els terminis, sinó que la desclassificació s'anirà fent gradualment si ho decideixen "d'ofici" les autoritats competents o a instàncies de persones afectades que ho sol·liciten. El govern espanyol espera poder tindre aprovada la nova normativa al final d'aquest any o principis del que ve.

L'avantprojecte preveu un règim transitori d'aplicació. Per a començar, no estarà en vigor fins a sis mesos després de l'aprovació per les Corts Generals, que l’executiu calcula per a principis del 2023.

Respecte a la "ingent" documentació ja classificada o a la que es classifique fins llavors, en principi es mantindrà com està, si bé podran desclassificar-la les autoritats competents. A més, el ministre ha detallat que la nova normativa no preveu cap restricció especial per a cap institució, és a dir, que els documents relatius a la Corona no tindran protecció especial.

També et pot interessar

stats